Július végén közlekedhet újra a Segesvár–Székelyudvarhely-vonatjárat

Várhatóan július 20-a után indulhat újra a vonatjárat Segesvár és Székelyudvarhely között – közölte csütörtökön Csíkszeredában a Román Vasúttársaság (CFR) illetékes.

A Segesvár–Székelyudvarhely-vonatjárat újraindítása érdekében tanácskoztak a csíkszeredai megyeházán csütörtökön Szabó Barna megyemenedzser, Barabás Árpád, Hargita Megye Tanácsa tömegközlekedési részlegének munkatársa, valamint a Román Vasúttársaság (CFR) brassói igazgatóságának infrastuktúráért felelős részlegéről Dicu Ionel és a személyszállító részlegről Nedelcu Marin.

A találkozást Hargita Megye Tanácsa munkatársai hívták össze, eleget téve Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala kérésének, hogy járjanak közben a probléma megoldásában. A találkozó időpontját az udvarhelyiek javasolták, amit elfogadott a megyei tanács, de végül a polgármesteri hivatal képviselői nem kívántak megjelenni a megbeszélésen. Szabó Barna hangsúlyozta: meg kell oldani a vasúti közlekedést, hiszen hosszú távra – például több mint 50 km-re – a mikrobusszal való utazás nem megfelelő alternatíva.

A Segesvár–Székelyudvarhely-útvonalon szeptember előtt vissza kell állítani a vonatjáratot, hiszen több mint hatszáz diák és felnőtt ingázik naponta ezen a szakaszon, és a jelenleg működő autóbuszos szolgáltatások sem fedik a teljes útvonalat – hangzott el. A megyemenedzser arról biztosította a CFR munkatársait, hogy Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a problémát, és a rendelkezésére álló eszközökkel segíti annak megoldását.

A szóban forgó útvonalon négy helyen keresztezi a vasút a megyei utat, amelynek karbantartását vállalja a megyei tanács, mondta Szabó Barna. További hiányosságként említette Dicu Ionel az állomások karbantartását és kivilágítását, ami a helyi tanácsok hatáskörébe tartozik. A megyemenedzser ennek kapcsán beszámolt arról, hogy Hargita Megye Tanácsa rendszeresen összehívja a megye polgármestereit az aktuális problémák megvitatására, akár havonta többször is, így ezen problémafelvetés továbbításáról is biztosította a CFR munkatársát.

Szabó Barna azt kérte a vasúttársaság képviselőitől, hogy a megyei, illetve a helyi tanácsokkal szembeni elvárásaikat írásban nyújtsák be Hargita Megye Tanácsához, hogy tudjanak lépni az ügyben. A Segesvár–Székelyudvarhely vasúti szakaszt július 20-ig visszaadják a CFR-nek, ezután tudják indítani a vonalat, mondta Dicu Ionel.

Mint ismeretes, a székely gőzös március 10-e óta nem közlekedik Segesvár és Székelyudvarhely között, miután az Országos Vasúti Biztonsági Hatóság technikai problémákat észlelt a szolgáltató Regiotrans vállalatnál, és meghatározatlan időre megvonta a vállalat biztonsági engedélyét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?