Politikai akarat kell borszéki gyógyfürdő befejezéséhez

Parajdhoz mérhető forgalmi dinamikát generálhatna Borszék gyógyfürdője – kommentálta kedden Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök az Agerpres magyar turisták 20 százalékos gyarapodására vonatkozó turisztikai mérlegét. A patinás fürdőváros félkész, nagy befogadóképességű gyógyfürdője felépítéséhez nem a pénz hiányzik, hanem a törvényes keret problémás, így az ügyben, Borboly szerint, a politikumnak kell most egységesen lépni.

Az Agerpres híre szerint a parajdi strandnyitás robbanásszerűen megnövelte a fürdőváros Magyarországról érkező foglalásait a hír alapjául szolgáló internetes turisztikai felületen – eszerint a magyarok kedvenc helye ugyan továbbra is Szováta, második helyre ugrott fel Parajd, úgy, hogy a tavalyi foglalási számhoz képest 20 százalékos növekedést ért el a portálon a szállásfoglalások százalékos emelkedése a tavaly ilyenkori mutatókhoz képest.

„ A borszéki beruházás is hasonló eredményt hozna! Ezért tartjuk szükségesnek, hogy Bukarestben kerüljön megoldás ahhoz, hogy akár hitelt tudjunk felvenni a befejezésre. Sajnos lassan eltelt félév, de nincs kedvező lépés, még! Legyünk optimisták és bízzunk abba, hogy azok a politikus kollégák, esetleg akik még mindent nem tettek meg e témakörben, azok segítségével meglesz a kormányhatározat, hogy tudjunk mi is, többet tenni. Biztassuk egymást. – kommentálta Facebookján Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke az Agerpres hírét.

2012-ben félbehagyták az építkezést

Mint ismeretes, Borszékfürdőn eddig 3 millió euró állami költségvetésből származó pénzt ruházott be Románia kormánya abba a jelenleg félkész, 2012-ben félbehagyott építkezésbe, mely Európa egyik legszebb gyógyfürdőjének ígérkezik: nyári hónapokban napi ezer fő, télen 700 fő egyidejű fogadását téve lehetővé.

A megyeelnök kommentárja azt a jelenleg beállt stagnálást érinti Borszék-ügyben, mely a március elején elindult stratégia kivitelezésében állt be: Hargita megye Tanácsa és Borszék Város Önkormányzata ugyanis azt a megoldást találta ki: 2:1 arányban bankkölcsönt vennének fel a befejezéshez hiányzó 3 millió euró fedezésére. Ehhez azonban előbb törvénymódosítás szükséges: a Hargita megyei testületnek tulajdonossá kell válnia a beruházásban előbb ahhoz, hogy bankkölcsönt vehessen fel a finanszírozáshoz.
Mint a márciustól tartó, a kormányhatározat érdekében online petíciót is elindító, civil mozgalommal erősített kezdeményezés lépéseiből kiderül: jelenleg még nincs érdemi válasz a kezdeményezésre. Borszék város jelenleg a költségvetésből a beruházás nyílászáróira félretett összeget költi el, s a sürgősségi tartalékalapot is az állagőrzés óvása miatt szükséges fedési munkálatokra fordítja.

Az Agerpres anyagában Borszék nem jelenik meg – a cikk alapjául szolgáló felmérés mindössze egyetlen kereskedelmi vállalkozásként üzemelő turisztikai portál saját felületén mért növekedési mutatóira alapszik, amelynek Borszéken csak 1-2 panzió az ügyfele.

Borszéken, 2012 októberétől, az Ó-sáros nevű, egyidejűleg 40 fő befogadására képes melegített borvizes fürdő üzemel, melyet a helyi önkormányzat üzemeltet, aki, jelenleg, az épülő kezelő- és wellnessközpont egyedüli tulajdonosa is.

Kimaradt?