Az Erdély 2020 célja kiküszöbölni a rossz tervezést

Az Erdély 2020 előzményei Sepsiszentgyörgyhöz kötődnek, idézte fel a terv kidolgozásának kezdetét Winkler Gyula pénteken a sepsiszentgyörgyi városházán, ahol Antal Árpád polgármesterrel és Klárik Lászlóval, az RMDSZ szenátorjelöltjével tartott közösen sajtótájékoztatót. A gazdasági témájú sajtótájékoztatón az uniós pályázatok fontosságát, a 2014–2020 között hozzáférhető európai alapok kérdését taglalták.

Sajtotaj Antal-Winkler-Klarik fotoHenningJanos-5157

„Ha az ország teljesítményét elemezzük, akkor a legnagyobb fekete pontot mindenképpen az uniós alapok gyenge felhasználásáért kapják. Enyhítő körülmény, hogy 2006-ban a tervezési fázisban nem volt uniós tapasztalata Romániának. Az Erdély 2020 terv épp a rossz tervezést kívánja kiküszöbölni, akár operatív programjavaslatnak is nevezhetjük” – ismertette Winkler Gyula.

Sajtotaj Antal-Winkler-Klarik fotoHenningJanos-5177

Az RMDSZ 55, Erdélynek fontos pályázati jogcímet azonosított, amelyből 13 prioritásra kiemelten érdemes figyelni. Az európai parlamenti képviselő elmondta, elégedetten nyugtázta, hogy a nemrég bemutatott, a Kovászna Megye Tanácsa által idén elindított Potsa József Megyefejlesztési és Közösségépítő Program számításai egybecsengnek az Erdély 2020 terv számításaival.

„Egymástól függetlenül dolgoztunk a két stratégián, és ugyanarra a következtetésre jutottunk. A szükséges fejlesztéseket két erőforrásból lehet biztosítani: 70 százalékban saját forrásból (helyi, megyei vagy országos költségvetés), 30 százalékban uniós pályázatokból. A háromszékiek egy milliárd euró értékű beruházásról beszéltek 2020-ig, ennek 30 százaléka 300-320 millió euró, ami egybecseng a mi számításainkkal” – értékelte Winkler Gyula a Pótsa tervet.

Sajtotaj Antal-Winkler-Klarik fotoHenningJanos-5173

Ezek a számok reálisak, tette hozzá Klárik László az RMDSZ szenátorjelöltje. A volt megyemenedzser elmondta, elemzést végzett, melyből kiderült, legrosszabbul teljesített a pénzügyminisztérium, amely felelős a kifizetett pályázatok elszámolásáért az Európai Bizottság felé. „A legjobban működő program a Regionális Operatív Program volt. A rendelkezésükre álló keretnek 99 százalékát leszerződték, 31 százalékát kifizették. Pont azért volt sikeres, mert ez az ágazati program igazodott a legjobban a helyi realitásokhoz” – hangsúlyozta Klárik László, aki abban látja a legnagyobb problémát, hogy Romániában eddig meg sem próbálták összehangolni a különböző igényeket, elvárásokat, így például a kohéziós és az agrárpolitikai projektek egymással párhuzamosan futottak.

Sajtotaj Antal-Winkler-Klarik fotoHenningJanos-5203

Antal Árpád polgármester bejelentette, kedvezően bírálták el Sepsiszentgyörgy város 9 millió euró értékű ipari parkos pályázatát. A pályázatot három éve adták le, ennek ellenére csak most értesítették őket arról, hogy zöld utat kapott a projekt. A polgármester kifejezte abbéli reményét, hogy a jövőben sikerül csökkenteni a pályázati elbírálások futamidejét. Meglátása szerint az RMDSZ egyik feladata, hozzájárulni ahhoz, hogy a pályáztatási rendszer átláthatóbb és hatékonyabb legyen. „Ha megoldható lenne, hogy a minisztériumokban ne üljenek három évet egy-egy projekten, akkor az sokkal elérhetőbbé tenné az európai {loadposition szeben}

Kimaradt?