Olcsóbb élelmiszer és nagyobb gyerekpénz júniustól

Június elsejétől elvileg egy fokkal jobban élhetnek a romániai családok: csökkenek az élelmiszerárak, megkétszereződik a gyermeknevelési pótlék és az ételjegyek értéke is emelkedik.

Hétfőtől a jelenlegi 24-ről 9 százalékra csökken az élelmiszerek és az alkoholmentes italok hozzáadottérték-adója (TVA-áfa) Romániában. Ez azt jelenti, hogy „papíron” e termékeket 12,09 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni.

A nagy áruházláncok (Cora, Carrefour, Kaufland, Auchan) korábban megígérték, hogy az áfacsökkentéssel párhuzamosan nem növelnek árakat, és június elsejétől 12 százalékkal olcsóbban kerülnek a termékek a polcokra.

A hipermarketek többsége arra is ígéretet tett, hogy a termékek régi és új árát is feltünteti hétfőtől, így a vásárló maga is meggyőződhet arról, hogy az áfacsökkentés nem csak papíron lépett életbe. Több olyan üzletlánc is akadt, amely már június elseje előtt mérsékelte az árait.

Jó hír, hogy júniusban lép életbe a gyereknevelési pótlékot megkétszerező törvény. Így a kiskorú 18 éves koráig járó összeg a jelenlegi 42 lej helyett 84 lej lesz.

Június elsejétől nő az ételjegyek értéke is, igaz, csak minimális összeggel: a jelenlegi 9,35 lejről 9,41 lejre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?