Korbács és mézesmadzag a készpénzhasználat ellen

1,7 millió lej összdíjazású nyereményjátékkal, valamint a készpénzhasználat törvényi korlátozásával próbálják a hatóságok ösztönözni a bankkártya-használatot. A kormány az adócsalás és a feketegazdaság elleni küzdelemre hivatkozva próbálja meg visszaszorítani a készpénzforgalmat.

Szombaton lépett életbe a készpénzes kifizetéseket korlátozó 2015/70-es törvény. Ennek értelmében a jogi személyek, az egyéni vállalkozók, a szellemi szabadfoglalkozásúak és a családi vállalkozások maximum 5.000 lej értékben fogadhatnak el készpénzt egy ügyféltől, s ugyanilyen értéket fizethetnek ki egy személynek, ugyanakkor a teljes napi kifizetés nem lehet több 10 ezer lejnél.

A raktáráruházakban (cash&carry) szintén legtöbb 10 ezer lejt fizethet ki a vásárló készpénzben. Magánszemélyek között, adás-vétel esetén, legfeljebb 50 ezer lej készpénz cserélhet gazdát. Hiteltörlesztés, szerzői jogdíj vagy szolgáltatás ellenértéke magánszemélyeknek maximum 10 ezer lej értékben fizethető készpénzben. Ezt a területet korábban az 1996/15-ös kormányrendelet szabályozta, mely csupán a jogi személyek esetében tartalmazott felső összeghatárt.

Indul a kártyalottó is

A hatóságok ugyanakkor nem csupán restrikciókkal próbálják meg visszaszorítani a készpénz használatát. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal és a MasterCard nyereményjátékot hirdetett meg, a május 1. és december 31. között Maestro és MasterCard bankkártyával fizetők részére. Ezek között 1,7 millió lej értekben fognak kisorsolni nyereményeket. A fő sorsolás karácsonykor lesz, mikor is hat darab, 15 ezer lejes nyeremény talál majd gazdára. A szervezők szerint azért van szükség az akcióra, mivel idehaza az online kifizetések aránya csupán 4,4 százalék, míg az EU átlaga 15 százalék körül van.  

A kormány az adócsalás és a feketegazdaság elleni küzdelemre hivatkozva próbálja meg visszaszorítani a készpénzforgalmat. Ez az érvelés nagyrészt helytálló, ugyanis úgy tűnik, egyenes arányú összefüggés van a készpénzhasználat mértéke és a feketegazdaság aránya között. Az EU-n belül Finnországban, Svédországban és Nagy-Britanniában a legmagasabb az online kifizetések aránya, mely országokban kicsi a feketegazdaság léptéke.

A feketegazdaság Romániában, Bulgáriában és Görögországban virágzik leginkább, amely államokban a legkevésbé elterjedt az elektronikus fizetés gyakorlata.  Ugyanakkor olyan országok is fellépnek a készpénzhasználat ellen, melyekben az adócsalás távolról sem olyan léptékű probléma, mint Romániában.

Mások is visszaszorítanák a készpénzt

A JP Morgan Chase amerikai bank korlátozza a készpénzben történő hiteltörlesztést és tiltja, hogy ügyfelei készpénzt helyezzenek el megőrzésre a bank széfjeiben, egy svájci bank pedig a közelmúltban megtagadta, hogy nagyobb összeget készpénzben fizessen ki egy nyugdíjalapnak. Az amerikai kormányzat azzal próbálja ösztönözni az online kifizetéseket, hogy erőteljesen korlátozza a forgalomban levő, 100 dollárnál nagyobb címletű bankjegyek mennyiségét.   

Az olasz bankszövetség négy évvel ezelőtt harcot hirdetett a készpénzhasználat ellen, arra hivatkozva, hogy az országban forgalomban levő készpénz szállítása, őrzése és folyamatos cseréje évi 10 milliárd euróba kerül. Ennek jegyében minden évben megrendezik a No cash day-t, arra buzdítva az olaszokat, hogy 24 órán át egyáltalán ne fizessenek készpénzzel. Az Európai Unió szintjén mintegy 50 milliárd eurót tesznek ki a készpénz kezelésével kapcsolatos költségek.

Kapcsolódók

Kimaradt?