Magyarok a legjobb borászok Szatmár megyében

Hetei László krasznabélteki szőlősgazda lett az év borásza 2015-ben Szatmár megyében. A hétvégén tartott kétnapos borfesztiválra hat borfajtával jelentkezett, s mind a hat érmes lett.

A családi vállalkozásban 15 hektár szőlőt művelő Hetei famíliának már nemcsak Szatmárnémetiben vannak borüzletei, de Nagyáradon és Kolozsváron is forgalmazza minőségi nedűjét.

A harmadik alkalommal megtartott Szatmár megyei borfesztiválon egyébként taroltak a magyar szőlőgazdák. A legtöbb érmet, köztük a legfényesebbet ők kapták. A zsűri Hetei László mellett többször is pódiumra szólította például Kallós Ferenc krasznadobrai, Mike István halmi, Ludróczki Sándor avasújvárosi, Leiher Géza bélteki borászt.

Kallós Ferenc nevét azért is érdemes lesz megjegyezni, mert ő a tulajdonosa a megye legnagyobb szőlészeti és borászati farmjának. Az uniós támogatással létesített több, mint 300 hektáros szőlőültetvényét csak a múlt évben fejezte be, a borászati részleg meg csak félig készült el, de máris két aranyéremmel és több ezüsttel jutalmazták az első termésből származó borát, s immár legnagyobb gondja az, hogy miként találjon piacot a következő években várható több ezer hektoliternyi bornak.

A kétnapos hétvégi borünnepet a Szatmárnémeti új városközpontjában tartották román, magyar, német (sváb) zenével és tánccal színesítve.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?