Mennyit kell dolgoznunk egy liter sörért?

A középkategóriás és az olcsó sörök a legkelendőbbek Romániában, ami nem is csoda, hiszen egy hazai munkavállalónak átlagban 24,3 percet kell dolgoznia, hogy megkeresse egy liter árát. Az uniós átlag 5 perc, egy német kevesebb, mint 4 percet gürcöl egy liter sörért.

Örülhetnek a hazai sörivók, hiszen kedvenc italukért Romániánál csak Bulgáriában kell kevesebbet fizetni. Az Európai Sörgyártók Szövetségének adatai szerint déli szomszédunknál egy liter sör átlagosan 3,3 lejnek megfelelő levába kerül a kiskereskedőknél, m­íg a vendéglátói-parban 6,9 lejt kell fizetni érte.

Nálunk boltban átlagosan 3,6 lejt, kocsmában pedig 7,5 lejt kérnek el a forgalmazók a legnépszerűbb szeszes ital literjéért. A harmadik legolcsóbb állam Magyarország, ahol a sör átlagos kiskereskedelmi ára 5,1, vendéglátó-ipari ára pedig 9 lej. Legdrágább a sör Svájcban, Finnországban és Norvégiában, ám az illető országokban a bérek is magasak, a helybeliek tehát valószínűleg megengedhetik maguknak, hogy 13,9 és 29,5 lej közötti összeget pengessenek ki literjéért.

Az egy főre eső gyártásban és fogyasztásban is a világ vezető országai közé tartozó Németországban átlagosan 4,7 lejnyi euróba kerül egy liter, ami nagyon olcsónak számít, figyelembe véve  az ottani bérszínvonalat, illetve azt, hogy a német és a román sör átlagminősége között kb. akkora a különbség, mint a két ország életszínvonala között.

Árleszállítás: fél liter 99 bani

Akik figyelik az áruházláncok árleszállításait, az átlagosnál lényegesen olcsóbban is vásárolhatnak sort. Fél literes kiszerelésben idén az Ambrosiust lehetett megvásárolni a legjutányosabb áron, 99 baniért, de szinte bagóért hozzá lehetett jutni a Kastel, Argus, Hopfen és Allbrau márkákhoz is, 1,11 és 1,27 lej közötti promóciós áron (ezek alapára 1,39 és 1,59 között változik). Ennyi pénzért természetesen nem lehetnek nagy elvárásaink a minőség tekintetében.

A belföldön palackozott termékek közül a Zimbru, a Noroc, a Bucegi és a Neumarkt a legolcsóbb. A 2,5 literes pillepalackos sörök közül idén a Bergenbier volt a legolcsóbb, már 2,46 lejért is vesztegették, de potom pénzért,4 lej alatt meg lehet kapni a Ciucașt, a Dorfert, a Bucegi-et, a Holstent, a Burgert, a Servust és az Albachert is.

Nagyon veszik Timișoreanát

Egy romániai fogyasztónak átlagban 24,3 percet kell dolgoznia egy liter sörért, míg az uniós átlag 5 perc, egy német pedig kevesebb mint 4 perc alatt keresi meg a sörre valót.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy idehaza a középkategóriás és az olcsó sörök a legkeresettebbek. A Canadean piackutató cég adatai szerint tavaly Timișoreanából fogyott a legnagyobb mennyiség, majd a Bucegi és Ciucaș következett. A tizes toplistára a Golden Brau, a Neumarkt, az Albacher, a Noroc, a Bergenbier, az Ursus és a Skol következett.

A Canadean becslései szerint 2014-ben 17 millió hektoliter sört adtak el Romániában. Ez majd 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy tavaly labdarúgó világbajnokság volt, ami serkentően szokott hatni a sörfogyasztásra.

 

Kimaradt?