Egyre népszerűbbek a 3D nyomtatók

A héten hozta nyilvánosságra legfrissebb elemzését a 3D nyomtatók piacáról a Canalys nemzetközi piackutató cég. A szakértők összesítése szerint 2014-ben világszerte 133 ezer ilyen készülék talált gazdára, ami önmagában nem tűnhet jelentősnek, hiszen messze elmarad a hagyományos nyomtatók darabszámától.

Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy a viszonylag újkeletű készülék értékesített darabszáma egy év alatt 68 százalékot tudott bővülni. Értékét tekintve pedig ma már dollármilliárdokban mérhető az eszközök, a kellékek és a rájuk épülő szolgáltatások globális értékesítése. Az elemzők ezt az együttes mutatót 2014-re 3,3 milliárd dollárra teszik, ami 34 százalékos növekedést jelez 2013-hoz képest – írja a bitport.hu.

A darabszámbeli látványos növekedést mindenekelőtt a csökkenő árak, a szélesebb körben elérhető technológiai ajánlatot fűtötték. Az utolsó negyedévben eladott eszközök háromnegyede 10 ezer dollár alatti árkategóriába esett.

Amerika részesedése a világméretű eladásokban elérte a 42 százalékot, az EMEA térség 31 százalékkal követte, míg az ázsiai és csendes-óceáni országok részesedése volt a fennmaradó 27 százalék.

Kimaradt?