Az informatikusok keresnek a legjobban

Egy romániai informatikus átlagfizetése mintegy két és félszerese egy pedagógusénak. A tanári fizetések csupán 20 százalékkal nőttek egy évtized alatt. Jelenleg az idegenforgalmi és vendéglátó-ipari alkalmazottak keresnek hivatalosan a legkevesebbet.

Tíz év alatt majdnem megduplázódott a romániai nettó átlagfizetés, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. 2005-ben hó végén átlagban 200 eurót vittek hazai a munkavállalók, míg jelenleg a 391 euró a nettó bér, ami 96 százalékos növekedést jelent. Egy évtizeddel ezelőtt a banki alkalmazottak kerestek a legjobban, az ágazati átlagos jövedelem 513 euró volt.     

Őket a dohányipari dolgozók és a közigazgatásban foglalkoztatottak követték, 404, illetve 383 euróval. Napjainkra nagymértékben átalakult a sorrend, a legjobban kereső munkavállalók ugyanis az informatikusok lettek. Az ő számláikra átlagban havi 937 eurót utalnak át a munkáltatók, ami szinte két és félszerese az átlagbérnek.  

Arról, hogy tíz évvel korábban mennyit kerestek a számítástechnikai szakemberek, az INS-nek nincsenek pontos statisztikai adatai, 2005-ben ugyanis még egy kalap alá vették őket a kutatásban és fejlesztésben dolgozókkal, kiknek 269 euró volt az átlagfizetésük.

Ha ezt az értéket vesszük alapul, akkor a bérezési szintjük látványosan, 248 százalékkal ugrott meg. Jelenleg a második helyen a bankszakma áll 904 euróval, a harmadikon pedig a légi szállítás, 830 euróval. Jól keresnek a dohányiparban dolgozók, valamint a kitermelő-ipari alkalmazottak és a telekommunikációs szakemberek is, 828, 744 és 708 eurót.

A legrosszabb a tanároknak

Jelenleg az idegenforgalmi és vendéglátó-ipari alkalmazottak keresnek a legrosszabbul idehaza, átlagosan 226 eurót. A valós jövedelmük ennél azért vélhetően magasabb, szakemberek szerint ugyanis ebben az ágazatban a legerősebb a feketegazdaság, egyes becslések szerint az adócsalás mértéke megközelíti a 90 százalékot, s ott van a borravaló is.

Úgyszintén rosszul fizetettek az építőipari és kereskedelmi dolgozók, 290, illetve 340 eurós átlagbérrel. Nem lehetnek elégedettek a pedagógusok és az egészségügyi káderek sem, előbbiek 347, utóbbiak pedig, a szociális munkásokkal egyetemben, 353 eurót keresnek átlagban. 

A bérek dinamikájának tekintetében a tanügyiek állnak a legrosszabbul, tíz év alatt a fizetésük mindössze 20 százalékkal nőtt. Az elmúlt évtized másik nagy vesztese a közigazgatás, ahol is jelenleg az átlagfizetés csak 44 százalékkal magasabb, mint 2005-ben. Látványosan javult a bérezés ellenben a kitermelő iparban, 171 százalékkal, a légiközlekedésben és a kereskedelemben, 134-134 százalékkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?