Az ipar húzta, a biztosítási szektor fékezte tavaly a gazdaságot

Az ipari termelés járult hozzá a legnagyobb mértékben tavaly a gazdaság csaknem 3 százalékos bővüléséhez, míg a pénzügyi szolgáltatások és biztosítások visszaesése fékezte a GDP-növekedést - derült ki a statisztikai intézet (INS) pénteki közleményéből.

Az előzetes adatok megerősítették az INS három hete közzétett első becslését, miszerint a bruttó hazai termék tavaly 2,9 százalékkal nőtt 2013-hoz képest és 150,8 milliárd euró volt a nominális GDP. A GDP-növekedéshez 0,9 százalékponttal járult hozzá az ipar, 0,6 százalékponttal a távközlés 0,4 százalékponttal pedig az eredményesebb adóbehajtás.

A felhasználási oldalon az éves szinten 4,9 százalékkal növekvő háztartási fogyasztásra fordították a GDP több mint 60 százalékát, míg a közigazgatási intézmények 3,8 százalékkal megnövekedett fogyasztására használták a GDP 14 százalékát. A beruházások csaknem 4 százalékkal estek vissza és 0,8 százalékponttal fogták vissza a GDP-növekedést.

A gazdaság tavalyi 2,9 százalékos bővülése azt jelzi, hogy lassult a gazdasági növekedés a 2013-ban regisztrált 3,5 százalékos növekedéshez képest. A kormány idén a bruttó hazai termék 2,5 százalékos bővülésével számol, 1,83 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány, 2,2 százalékos inflációs és 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta mellett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?