Vasárnaptól fizetés nélkül is távozhat a boltokból

Vasárnaptól életbe lépett az a rendelkezés, amelynek értelmében a vásárlók fizetés nélkül távozhatnak az áruval az üzletekből, ha nem kapnak pénztári nyugtát.

Szintén vasárnaptól a boltoknak és vendéglőknek ki kell függeszteniük jó látható helyen egy plakátot, amely arra figyelmezteti a vevőket, hogy kérjék el a kasszabont az eladótót vagy a pincértől, és ha nem kapnak nyugtát, fizetés nélkül távozhatnak a kiszemelt termékekkel.

A maszol.ro munkatársa által hétfő reggel felkeresett boltok egyikében sem függesztették ki ezt a figyelmeztető szöveget. A Mediafax szerint ezt a mulasztást egyelőre nem büntetik a hatóságok. A bolttulajdonosok és a vendéglátások két hét türelmi időt kaptak a plakát kifüggesztésére.

A figyelmeztető szöveggel egyébként az a gond, hogy nem életszerű helyzetekre vonatkozik. A vásárló ugyanis rendszerint előbb fizet, és csak utána kapja meg a nyugtát, így nehezen távozhat fizetés nélkül akkor is, ha nem kapott nyugtát. Emellett előfordulhatnak visszaélések is: a vevő nem fizet, de távozik az áruval, arra hivatkozva, hogy nem kapott kasszabont.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?