Bajban van a hazai háztartások egyharmada

A hazai háztartások 30 százalékának gondot jelent a bankkölcsön törlesztése vagy a közköltségek és a lakbér fizetése. A Román Nemzeti Bank adatai szerint Romániában jelenleg 5,6 millió törlesztés alatt álló bankhitel van.

Románia az Európai Unió leginkább túladósodott országai közé tartozik, derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) által közétett adatokból. Jelenleg a hazai háztartások kb. 30 százaléka szenved túladósodástól. Ennél csupán két EU-tagállamban, Görögországban és Bulgáriában rosszabb a helyzet, ahol 32, illetve 31 százalék a túladósódási arány. Túladósodásnak azt a jelenséget nevezzük, amikor egy család számára nehézséget jelent a bankhitel törlesztése, illetve ebből kifolyólag a közüzemi számlák vagy a lakbér kifizetése.

A BNR adatai szerint Romániában jelenleg 5,6 millió törlesztés alatt álló bankhitel van. A hitelek száma a gazdasági válság kitörése óta csökkenő tendenciát mutat, 2008-ban még 7 millió volt a számuk, 2011-ben pedig 6 millió. A Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint tavaly a román állampolgárok 6 milliárd euró értékben fizettek törlesztőrészleteket a bankoknak.

Egy év leforgása alatt a lakosság idehaza körülbelül ugyanannyit fordít a hiteleinek törlesztésére, mint amennyi pénzt hagy a hiper- és szupermarketekben, valamint a diszkontáruházakban együttvéve. Tavaly novemberben a lejben felvett hitelek átlagos értéke 18 ezer lej volt. A valutalapú hitelek átlagértéke lényegesen nagyobb, 115 ezer lej.

A németek állnak a legjobban

A túladósodás által legkevésbé sújtott európai országok Németország és Hollandia, ahol a családok csupán 5 százalékának vannak törlesztési problémái. Jól áll Csehország, Ausztria, Belgium, Spanyolország és Franciaország is, mely országokban a túladósodási ráta 6 és 9 százalék között mozog. Magyarország helyzete nem túl rózsás, a túladósodási arány az anyaországban 24 százalék.

Romániában a lakossági hitelek struktúrája lényegesen eltér az európai átlagtól: idehaza hozzávetőleg fele részük fogyasztási hitel, míg az EU-s átlag 27 százalék. A hazai fogyasztási hitelek átlagos értéke 600 euró, szinte pontosan annyi, mint Csehországban és Lengyelországban. A probléma abból adódik, hogy egy átlagos lengyel polgár 30 százalékkal, egy cseh pedig 100 százalékkal keres többet, mint egy romániai.

 

Kimaradt?