Lassan véget ér a fényképezőgépek kora

Néhány év leforgása alatt kevesebb, mint felére csökkent az eladott digitális fényképezőgépek száma. Az okostelefonok terjedése a jelenség fő, de nem kizárólagos oka – nyilatkozta a maszol.ro-nak a Nikon romániai képviseletét ellátó Skin Media értékesítési igazgatója.

Drámai mértékben zsugorodik a digitális fényképezőgépek piaca Romániában és nemzetközi szinten egyaránt. 2013-ban globális szinten 25 százalékkal esett vissza a kompakt gépek eladása. Tavaly idehaza mintegy 25 százalékkal kevesebb gépet értékesítettek, mint egy évvel korábban, amikor 230 ezer darab talált gazdára. A tendencia idén nem hogy folytatódni, hanem erősödni fog, vélik a szakemberek.

Radu Niculescu, a Nikon romániai képviseletét ellátó Skin Media értékesítési igazgatója arra számít, hogy 2015-ben a kompakt fényképezőgépek eladása 40 százalékkal fog visszaesni a tavalyi évhez képest. A korábbi években a tükörreflexes gépek piaca többé-kevésbé stabil volt, ám idén már ez a szegmens is zsugorodni fog, Radu Niculescu szerint kb. 15 százalékkal.

Még a születésszám is hozzájárult

„A fényképezőgépek visszaszorulásának az elsődleges, de nem kizárólagos oka az okostelefonok egyre szélesebb körben való elterjedése, illetve, hogy ezek egyre jobbak az álló- és a mozgóképek rögzítésében” – nyilatkozta a Maszol.ro-nak az értékesítési igazgató.

A Gfk piackutató cég tavaly egy 64 országra kiterjedő felmérést készített a fényképezőgép eladások aktuális tendenciáiról. A kutatásból kiderült, hogy a kereslet leginkább az olcsó gépek iránt csökkent, míg a csúcstechnológiát jelentő, prémium kategóriás gépek piaci részesedése növekvőben van. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Canon és a Sony vezetői bejelentették, a jövőben egyre kisebb súlyt fognak fektetni az olcsó, 100 euró körüli gépek fejlesztésére és forgalmazására.    

Véleménye szerint a visszaeséshez hozzájárult az is, hogy a digitális fényképezőgépek átlagos műszaki színvonala immár olyan magas, hogy a megapixelek számának a növelése vagy az újabb funkciók beépítése már nem elég nagy motiváló erő a meglévő készülék lecseréléséhez. A házasságok és a születések, s ehhez kapcsolódóan a keresztelők számának csökkenése is negatívan befolyásolta az eladásokat, sok gépet ugyanis kifejezetten e családi események megörökítése céljából vásárolnak meg.

Csak öt gyártó marad talpon

Ugyanakkor átalakulóban vannak a fogyasztói szokások, napjainkban a kép minőségénél sokak számára fontosabb, hogy minél gyorsabban fel lehessen tölteni a Facebookra, s erre egy okostelefon alkalmasabb a fényképezőgépnél. A gazdasági válság és az egyre ingatagabbnak tűnő világpolitikai helyzet szintén fékezik a vásárlókedvet, állítja az igazgató, egyre többen visszafogják a mindennapi élethez nem feltétlenül szükséges kiadásokat.

„Jelenleg mintegy 40 gyártó van jelen a piacon. Ezek túlnyomó többsége belátható időn belül el fog tűnni, maximum öt marad meg, a Nikon, a Canon és a Sony feltétlenül talpon marad” – nyilatkozta a Skin Media menedzsere.

Kimaradt?