Tavaly 2,9 százalékkal bővült a gazdaság

Az elemzők várakozásait meghaladó mértékben, 2,9 százalékkal nőtt tavaly a román gazdaság - derült ki a statisztikai intézet (INS) pénteken közzétett gyorsjelentéséből. Ezzel együtt viszont némileg lassult a gazdasági növekedés a 2013-ban regisztrált 3,5 százalékos bővüléshez képest.    

A tavalyelőtti utolsó negyedévhez képest 2014 negyedik negyedévében 2,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), míg a kiigazított érték szerint 2,5 százalékos volt a gazdaság növekedése. Az előző, harmadik negyedévhez képest a GDP 0,5 százalékkal bővült - derült ki az INS jelentéséből.
    
A kormány eredetileg 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolva tervezte meg 2014-es költségvetését, majd az év vége felé 2,5 százalékra igazította várakozását.

  A tavalyi elnökválasztási kampány során ellenfelei bírálták az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta miniszterelnököt, amiért az év első felében "technikai recesszióba lavírozta" a gazdaságot, amely 2013-ban az unió egyik leggyorsabban bővülő gazdaságának számított. A kormányfő számára így utólagos elégtételt jelent, hogy legalább éves szinten a várakozásokat felülmúlva bővült a hazai termék.

    
A Nemzetközi Valutaalap egy, a napokban nyilvánosságra került elemzése azt valószínűsítette, hogy a tavalyi GDP 2,7 százalékkal haladta meg a 2013-as szintet. Az elemzők szerint a belső fogyasztás, illetve az ipari termelés - főleg külföldi megrendeléseken alapuló - több mint 6 százalékos bővülése áll a gazdasági növekedés hátterében.
    
Az INS a 2,9 százalékos első becslés közzétételekor március 6-ára ígért valamivel megbízhatóbb előzetes adatokat.
    
A kormány idén a bruttó hazai termék 2,5 százalékos bővülésével számol, 1,83 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány, 2,2 százalékos inflációs ráta és 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta mellett.

 

Kimaradt?