Görögországot fontos hitelfelvételi lehetőségtől fosztották meg

Az Európai Központi Bank (EKB) szerda este fokozta az új görög kormányra nehezedő nyomást, bejelentve, hogy visszavonja a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetőségét.

Közleményében az EKB kormányzótanácsa tudatta, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az EKB hiteleihez görög államkötvények vagy a görög kormány által garantál kötvények felhasználásával.

Mindezt néhány órával azután jelentették be, hogy Jánisz Varufakisz új görög pénzügyminiszter Frankfurtban – saját szavai szerint – „nagyon gyümölcsöző” megbeszélést folytatott Mario Draghival, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével.

Az EKB mindeddig lehetővé tette a bóvli kategóriába sorolt görög kötvények fedezetként való felhasználását, tekintettel arra, hogy Athén egy idén február 28-án lejáró – az eurózóna többi kormánya és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított – hitel-megállapodás keretében strukturális reformokért cserébe pénzügyi mentőövet kapott.

Az euróövezet bankja közleményében azzal indokolta szerdai lépését, hogy bizonytalanná váltak a hitelezőkkel kötendő következő megállapodás kilátásai.

Kimaradt?