Hátrányosan érint az új költségvetési törvény több önkormányzatot

A költségvetési törvény módosítása több önkormányzatot is hátrányosan érint, így az RMDSZ képviselőházi frakciója hétfői ülésén arról döntött, hogy javaslatot készít az önkormányzatok méltányos finanszírozásának biztosítása érdekében – közölte az RMDSZ sajtóirodája.

A frakció arra reagált, hogy a kormány kiiktatta a megyei önkormányzatokat a települési költségvetések kiegyensúlyozásának folyamatából, és megszabta a községek, városok, megyei jogú városok és megyeszékhelyek, valamint a megyék költségvetésének az alsó határát. Így kisebb települések több pénzt kapnak ugyan, amelyet azonban nem is tudnak elkölteni, míg a fejlesztési tervekkel rendelkező önkormányzatok nem jutnak hozzá többletforrásokhoz.

A frakció álláspontja szerint a helyi költségvetéseket két fejezetre kell osztani: önkormányzat működéséhez szükséges pénzösszegre, valamint a fejlesztésre szánt költségvetési tételekre. „Minden önkormányzatnak joga van egy működési költségvetéshez, amennyiben ezt nem tudja megtermelni, akkor az országos költségvetésből kell biztosítani azt” – közölte Erdei-Doloczki István.

A képviselő a elmondta, az RMDSZ elfogadja, hogy az önkormányzatoknak működésre szánt pénzösszeg esetében vezessenek be egy minimális alsó határt, de az RMDSZ kezdeményezni fogja egy olyan módszer bevezetését, amely különbséget tesz az önkormányzatok között, ezáltal gondoskodva arról, hogy a települések saját jellegzetességeiknek és igényeiknek megfelelő támogatásban részesüljenek.

Ez a módszer számos infrastrukturális, környezeti, lakossági tényezőt venne figyelembe. Tekintettel a január 31-én megtartott Országos Önkormányzati Tanácson megfogalmazott észrevételekre, az RMDSZ képviselőházi frakciója arról is döntött, hogy a javaslat kialakításában konkrét javaslatokat igényel majd az önkormányzatok képviselőitől.

Kapcsolódók

Kimaradt?