Ők építik az Aranyosgyéres-Marosvásárhely autópálya szakaszait

A Strabag-Straco Grup, Straco Grup-Specialist Consulting-Total Road, Lemacons-Vega 93-Arcada Company és Geiger Transilvania-Wilhekm Geiger cégtársulások nyerték meg az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres-Marosugra-Marosvásárhely 56,5 kilométeres hosszára kiírt pályázatot. 

Az Országos Út és Autópálya Társaság (CNADNR) közleménye szerint a teljes autópályaszakasz megépítését 1,2 milliárd lejért vállalták a cégek. Az építést vissza nem térítendő európai uniós alapokból finanszírozzák.

Marosugra és Aranyosgyéres között egy 17,9 kilométeres táv megtervezését és kivitelzését az osztrák Stabag és a román Straco Grup nyerte meg, amelyért 397,7 millió lejt kap és amelyet 1 év 4 hónap alatt kell átadjon. Ugyanez a konzorcium kapta meg a 10,105 kilométeres Nyárádtő-Marosugra szakaszt is, ennek a kivitelezéséért 251,3 millió lejt fizet a CNADNR és 1 év az átadási határidő. 

A Straco Grup érdekelt a Marosugra-Aranyosgyéres közötti autópálya egy másik, 15,7 kilométeres szakaszán is, ahol a Specialist Consulting és Total Road cégekkel társult. A szerződés értéke 279,7 millió lej, megvalósítási határideje 1 év és 4 hónap. 

A Nyárádtő és Marosvásárhely közötti távon a Lemacons, Vega 93 és Arcada Company dolgozik majd. A kontraktust 179,78 milliós ajánlattal nyerték meg és 1 évet kaptak rá. 

A Geiger Transilvania és a Wilhelm Geiger ugyancsak a Marosugra-Aranyorsgyéres pályaszakasz egy részét építi majd, ők a 3,6 kilométeres munkáért 55,8 millió lejt kapnak ha 1 év és 4 hónap alatt befejezik azt.

 A versenytárgyaláson résztvett cégek tíz napon belül fellebbezést nyújthatnak be, ha ezt nem teszik meg, az eredmény véglegessé válik, és az útügyi vállalat aláírhatja a megbízási szerződést a konzorciumokkal. Az autópálya-szakasznak a szerződés aláírásától számítva 16 hónap alatt kell megépülnie.

A Brassó és Bors között tervezett, 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a  kormány az amerikai Bechtel vállalattal, de miután csak 52 kilométer épült meg Gyalu és Aranyosgyéres között, a felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést, a román hatóságok pedig újabb versenytárgyalásokat írtak ki több szakaszra.

Kimaradt?