Tovább mélyült a spanyolországi recesszió

A spanyol gazdaság recessziójának további mélyülésére számít a harmadik negyedévben az ország központi bankja.

Elsősorban a kormány megszorító intézkedéseinek a hatására a jegybank azzal számol, hogy a szeptember végén záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékkal zsugorodott éves összevetésben a második negyedévi 1,3 százalékos csökkenés után.

Negyedéves szinten 0,4 százalékos zsugorodásra számít a jegybank. A központi bank előrejelzése általában igen közel áll a kormány becsléséhez. A spanyol kormány október 30-án hozza nyilvánosságra a harmadik negyedévi gazdasági teljesítményre vonatkozó első becslését. A központi bank "nem zárta ki annak a lehetőségét", hogy nem sikerül teljesíteni a 6,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt az idén, elsősorban a tervezettnél alacsonyabb adóbevételek miatt. A tavalyi deficit 9,4 százalék volt, több mint 3 százalékponttal magasabb a tervezettnél.{loadposition otp}

A spanyol gazdaság recesszióban van, az első negyedévi 0,3 százalék után a második negyedévben 0,4 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék (GDP), rendre az előző negyedévhez képest. A kormány arra számít, hogy a GDP nemcsak az idén, hanem még jövőre is csökkenni fog. Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac összeomlása indította el a válságot, ami megrázta az ország bankrendszerét. A helyzetet rontja a 24 százalékot meghaladó munkanélküliség, miközben nagy terheket rónak a lakosságra a megszorító intézkedések is.

Kimaradt?