A lovaknak is kell útlevél

A 2014-es esztendőben az Állattenyésztési és Szaporodásbiológiai Hivatal (OARZ) szatmári kirendeltségének munkatársai 38 bírságot szabtak ki 15 200 lej értékben azokra a személyekre, akik a lótenyésztéssel, eladással, vétellel kapcsolatban szabálysértéseket követtek el – írja a Szatmári Friss Újság.

Az OARZ egyik állandó tevékenysége a megyében található lovak számára az útlevelek kibocsátása, az adatbázis kezelése, és az adásvételt is a hivatalon keresztül lehet csak lebonyolítani, de ha az állományban is bármilyen változás történik, akkor is az OARZ-hoz kell fordulni. „Ha például csikó születik, akkor annak 6 hónapon belül egy azonosításra szolgáló mikrochipet kell kapnia, egy éven belül pedig útlevéllel kell rendelkeznie” — mutatott rá Kacsó Zoltán, a hivatal szaktanácsadója.

Az útlevél tartalmazza a tulajdonos személyi adatait, a ló születési dátumát, nevét, színét, fajtáját, a chip számát. Eladás után 7 napon belül az új tulajdonosnak be kell vezettetnie az állat útlevélébe a változást, vagyis a saját adatait, ellenkező esetben 400-tól 800 lejig terjedő büntetésre számíthat. Az OARZ megyei adatbázisában egyébként jelenleg 13 200 útlevéllel rendelkező ló szerepel.

Kimaradt?