Húzóágazat lehetne Háromszéken az ökogazdálkodás

Törvénymódosítást szorgalmaz Kovászna megye prefektusa, Codrin Munteanu, aki hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott: országos viszonylatban megnőtt az érdeklődés az ökogazdálkodás iránt, Háromszéken tavaly még 76 gazda, idén pedig 470 személy jelezte, hogy áttér az ökogazdálkodásra.

Törvény szerint ezt a tevékenységet támogatja az állam, viszont a jelenlegi támogatási rendszernek több hiányossága is van, mondta Codrin Munteanu, aki Háromszéken szakemberekből álló munkacsoportot hozott létre, hogy azonosítsák az ökogazdálkodással foglalkozók gondjait, és törvénymódosítási javaslatcsomagot állítsanak össze.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője kifejtette: az ökogazdálkodás akár nadrágszíj-parcellákon is jövedelmező lehet, viszont az állam által biztosított „átállási támogatást" csak 30 ár fölötti területekre biztosítják. Ahhoz, hogy a gazdák lehívják a támogatást, szakcégekkel kell szerződést kötniük és legalább öt éves időszakra ki kell váltaniuk az ökológiai paramétereket igazoló bizonylatot.73349 557747458 big

Viszont ha nem nyerik el a támogatást, nem tudják kifizetni a szakcég tanácsadási költségeit, mutatott rá Könczei Csaba, aki azt is javasolja, hogy a növekvő érdeklődésre való tekintettel növeljék meg az ökogazdák támogatására szánt keretet idén 70, jövő évben pedig 100 százalékkal.

A Kovászna megyei Dobolló község polgármestere, Vasile Maxim rámutatott: a településen tavaly 54 gazda tért át ökogazdálkodásra, de a támogatási rendszer hiányosságai miatt idén 14-en visszaléptek.

A háromszéki szakemberek szerint Kovászna megyében az ökogazdálkodás a gazdaság húzóágazata lehet, hiszen a térség nem iparosított, és az jelenlegi gazdálkodás módján se kellene sokat változtatni, mindössze az igazoló dokumentumokat kellene beszerezni.

Kimaradt?