Az összeomlás szélére került az orosz gazdaság

Az orosz jegybank hétfő éjjel drasztikus, 650 bázispontú kamatemelést jelentett be, 10,5-ről 17 százalékra. Elemzők szerint elkéstek az intézkedéssel – ezt igazolta, hogy kedd délután tovább zuhant a rubel árfolyama.

A nemzetközi piac attól tart, hogy további szankciókat léptet életbe az Egyesült Államok Oroszországgal szemben, Moszkva Ukrajnát érintő politikája miatt. Nagy gond az olaj alacsony ára, hiszen az orosz export kétharmada származik olaj- és földgázból, annak pedig hónapok óta esik az ára. A Kőolajtermelő Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) viszont kitart azon álláspontja mellett, hogy nem csökkenti kitermelését, a zuhanó árak dacára sem.

Moszkvai idő szerint délután 3 órakor a dollár árfolyama meghaladta a 80 rubelt, az euróé pedig a 100 rubelt a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. Ehhez hasonló 1998-ban történt utoljára. Az év elején még 35 rubel körül állt a dollár. A kőolaj világpiaci ára csaknem felére esett az év elejéhez képest, és hétfő délután már 60 dollár alatt járt.

De menekül a külföldi tőke is: idén körülbelül 75 milliárd dollárt vittek ki Oroszországból. Mindezek miatt gond van a költségvetéssel is, 10 %-kal is megvághatják a kiadásokat, hogy ellensúlyozni tudják a kieső bevételeket.

Szergej Svecov, a jegybank alelnöke kritikusnak nevezte a pénzpiacon kialakult helyzetet. Az RBK orosz hírügynökség szerint azt mondta, még a legszörnyűbb álmukban sem gondolták volna, hogy ez megtörténhet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?