Egyre többet költenek a hasukra a romániaiak

Egy romániai családnak jelenleg kb. egyharmaddal több pénzt kell kiadnia ugyanazokra az élelmiszerekre, mint egy évtizeddel korábban. A régióban Magyarországon van a legrosszabb helyzetben, ahol 64,45 százalékkal nőttek az árak.

Tíz év leforgása alatt több mint duplájára nőtt az átlagfizetés Romániában. 2005-ben még csak 746 lej volt a havi nettó átlagbér, míg a tavalyi év végén átlagban már több mint 1.600 lejt vittek haza hó végén a munkavállalók. Az életszínvonal azonban távolról sem emelkedett ilyen látványosan, ugyanis egy családnak jelenleg kb. egyharmaddal több pénzt kell kiadnia ugyanazokra az élelmiszerekre, mint egy évtizeddel korábban.

A magyarok állnak a legrosszabbul

A EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az adatai szerint 2005 óta idehaza  átlagban 36,03 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Bár ez tetemes drágulás, az izlandiak azért szívesen cserélnének velünk, mivel az északi szigetországban az élelmiszeripari termékekért idén átlagosan 75,96 százalékkal kellett többet fizetni, mint tíz évvel ezelőtt.

Európában Írországban nőttek legkisebb mértékben az árak a vizsgált időszakban, csupán 2,2 százalékkal, de nincs okuk panaszra a portugáloknak és a franciáknak sem, hiszen náluk  is 15 százalék alatti a drágulás mértéke.

Azon tíz ország közül, amelyekben a legnagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, hét Közép-Kelet Európában található. A régióban Magyarországon van a legrosszabb helyzetben, ahol 64,45 százalékkal nőttek az árak, melynél nagyobb emelkedést csak Izlandon regisztráltak. 50 százaléknál nagyobb arányban drágultak az élelmiszerek Észtországban, Bulgáriában, Lettországban és Litvániában is.

Csak az étolaj lett olcsóbb idehaza

A Ziarul Financiar gazdasági napilap – amely 2008 óta figyeli rendszeresen, havi szinten a fogyasztói árakat – egyes termékcsoportok esetében 40-50 százalékosra becsüli a drágulást. Adataik szerint a Napolact tejért idén augusztusban 59 százalékkal kellett többet fizetnünk, mint 2008 májusában, a Jacobs őrölt kávé 42 százalékkal, a Băneasa liszt és a Coca Cola pedig 35 százalékkal került többe.

Az alapélelmiszerek közül egyedül a napraforgóolaj olcsóbb most, mint 2008-ban, 22 százalékkal. Örvendetes, hogy úgy tűnik, idén megtorpantak az élelmiszerárak. „A tavalyi évhez képest az élelmiszerek terén defláció van” – nyilatkozta Alexandru Vlad, a Selgros Cash&Carry romániai vezérigazgatója. A Ziarul Financiar adatai részben szintén alátámasztják ezt, például a sörök és az üdítőitalok 1-3 százalékkal lettek olcsóbban az év eleje óta.   

Egy átlagos romániai család jövedelmének mintegy harmadát költi élelmiszerekre.  

 

Kimaradt?