Hivatalos: most már jöhet a kártya az ételjegy helyett

Párhuzamosan kerülnek forgalomba hamarosan a digitalizált (kártyás) és a hagyományos ételjegyek Romániában. Költségüket mindkét esetben a munkaadóknak kell állniuk – derült ki hétfőn az ételjegyek digitalizálásáról törvény alkalmazását szabályozó pénzügyminisztériumi rendeletből.

Mint korábban írtuk, a már érvényben lévő törvény szerint ételjegyek helyett hamarosan bankkártyát kaphatnak a romániai alkalmazottak. A "feltöltős" kártyával a szelvények értékének megfelelő összeget lehet majd levásárolni az üzletekben. A kártyák azonban még nem jelentek meg a forgalomban: a kereskedők és a munkaadók csak arra vártak, hogy a törvény alkalmazását szabályozza a pénzügyminisztérium.

A tárca honlapján megjelent rendelet szerint a kártyára az alkalmazottat a folyó hónapban megillető ételjegyek értékének megfelelő összeggel lehet feltölteni. Ezt az összeget a tulajdonosa kizárólag élelmiszerekre vagy étkezésre költheti azokban a vendéglőkben, büfékben, üzletekben, amelyek elfogadják az ételjegyeket. Készpénzt felvenni a kártyáról nem lehetséges.

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy az alkalmazott munkanaponként legfeljebb egy ételjegyet kaphat. Ugyanakkor a szelvényeknek vagy a kártyára feltöltött összegeknek „szavatossági ideje” is van. Ha a tulajdonosa nem vásárolja el, kilencven nap után a pénz az állami költségvetést illeti meg.

Kétmillió alkalmazottat érint

Az ételjegyek digitalizálása mintegy kétmillió alkalmazottat érint Romániában. A Mastercard Románia vezetője, Cosmin Vladimirescu szerint jelentősen megkönnyíti majd az ételjegyek-kibocsátó cégek és a kereskedők dolgát egyaránt. A bankkártyával történő fizetés jóval kevesebb ideig tart majd, mint a szelvényekkel történő vásárlás, ráadásul tetszés szerinti összeg levásárolható az összegkorláton belül, így kiiktatható a készpénzhasználat a pénztárnál.

Jelenleg egy ételjegyre 9,35 lejre vásárolható élelmiszer azokban a boltokban, amelyek elfogadják a szelvényeket. Az évente Romániában kibocsátott ételjegyek összértéke egy milliárd euró. Jelenleg mintegy húszezer cég fizeti alkalmazottait ételjegyekben is, a szelvényeket közel ötezer üzletben fogadják el országszerte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?