Egyre többen érdeklődnek a kínai tőkepiacok iránt

Az elmúlt másfél hónapban rekord számú intézményi befektető jelezte érdeklődését a kínai tőkepiacok iránt - írja az állami Értékpapírpiaci Szabályzó Bizottság (CSRC) forrásaira hivatkozva a Caixin gazdasági és pénzügyi magazin.

kinai befektetes

Az újságnak nyilatkozó, magát megnevezni nem kívánó hivatalnok elmondása szerint az Egyesült Államok és Kanada 19 intézményi befektetője jelezte nemrég: befektetési kvótájukat összesen 3,1 milliárd dollárral növelnék. Európából 13 cég lépne be újonnan a kínai tőkepiacokra, összesen mintegy 8 milliárd dolláros kvótáért folyamodva. Az Egyesült Arab Emirátusok szuverén befektetési alapja befektetési lehetőségeinek kiszélesítéséért folyamodott, a Kuvaiti Befektetési Hatósághoz hasonlóan kvótájának egymilliárd dollárra emelését kérvényezte. A katari állami befektetési ügynökség szeptemberben ötmilliárdos kvótát kérelmezett - sorolja a CSRC munkatársa. 

A kínai részvény- és kötvénypiaci befektetések jelenleg a kvalifikált külföldi intézményi befektető (QFII) nevet viselő program keretein belül lehetségesek Kínában, amelyet a kínai vezetés 2003-ban indított el. Az előírások szerint a külföldi beruházóknak először a CSRC-hez kell engedélyért fordulniuk, ezután a devizafelügyeletért felelős szabályozószerv, a SAFE határoz meg kvótákat számukra.

A kiadható összkvóta értéke jelenleg 80 milliárd dollárt tesz ki, amiből szeptember közepéig összesen 30 milliárd dollár kelt el. Az idén az első nyolc hónapban 72 külföldi vállalat kapott kvótát 9,18 milliárd dollár értékben, miközben számuk tavaly egész évben csak 29 volt. 

A QFII program növekvő sikere a kínai növekedésbe vetett bizalmat tükrözi, és az érdeklődés fokozásához a program kereteinek kiszélesítése is hozzájárult. Május közepétől a kiadott kvóta szabadon felhasználható, és ugyanahhoz a külföldi intézményhez tartozó több befektető is kiválthat engedélyt. Áprilisban a kötelezően előírt eszközállomány minimum értékét is csökkentették, június végétől a QFII-be bekerülő külföldi intézmények a bankközi kötvénypiacon és a határidős tőzsdeindexek piacán is befektethetnek, míg korábban nem adódott erre lehetőségük.

A külföldi befektetők aránya még így is alacsony: 2011 végén az összes nemzeti valuta alapú értékpapír csupán 2 százaléka volt külföldi tulajdonban, míg Dél-Koreában ez az arány 36 százalék. A programot a sanghaji és sencseni tőzsde hivatalnokai értékpapírpiaci szakemberekkel együtt jelenleg is külföldi „kampánykörúton" népszerűsítik.

Kimaradt?