Veszélyeztetik az okostelefonok a fényképezőgépgyártókat?

Egy ideje már tényként kezelhető az a trend, hogy aki hirtelen szeretne valamit fotózni vagy csak hobbiból készít képeket a mindennapok során, annak tökéletesen elegendő egy jobb minőségű okostelefon, kompakt fényképezőt felesleges cipelni ehhez – írja a pcworld.hu felhívva a figyelmet: ez a fényképezőgépek gyártóit kellemetlenül érintheti.

Az Apple iPhone 6 Plus, a Samsung Galaxy Note 4 és az LG G3 fényében ez ma igazabb, mint valaha, hiszen szinte lehetetlen meggyőzni az embereket arról, hogy vegyenek sima, kompakt fényképezőgépet, amikor zsebükben egy okostelefon.

A gyártók így logikus lépést választottak, az erőforrásaikat pedig a kisebb, de azért méretes piacra csoportosították át, amit a csúcskategóriás termékek alkotnak. Ez a profi fotósok mellett a lelkes amatőröknek is sokat számít, elvégre ilyen szinten a képminőség és a lencse szavak mást jelentenek, mint egy felfújt telefonnál. Ez a kategória pedig furcsa mód az okostelefon térhódítása ellenére is nagyobb nyüzsgést mutat, mint valaha.

2010-ben még 121 millió digitális fényképezőt adtak el, 2013-ban pedig már csak 63 milliót. Ez 15,1 milliárdos árbevétel helyett már csak 10,8 milliárd dollárt jelentett, 2014 pedig még nagyobb visszalépés lesz, ez biztosra vehető. Mélyebben vizsgálódva az adatok még érdekesebbek, ugyanis cserélhető lencsés gépekből a három év alatt 12,9 millió helyett 17,1 millió talált gazdára, ami árbevételben 4,6 helyett 6,2 milliárdot jelentett.

Az viszont biztos, hogy a gyártók nem aggódnak az okostelefonok miatt. A gyakorlatban inkább azt tapasztalja mindenki - és itt az is elég, ha csak saját magunkra gondolunk -, hogy az okostelefonok miatt egyre többen kezdenek el fotózgatni. A hobbifotós elfoglaltságban aztán egyszercsak falnak ütköznek ezek az emberek, és elkezdik vakarni a fejüket: hamburgert fotózni és szelfit lőni az okostelefon is remek, de ettől már több kell.

Kimaradt?