Megtörtént minden idők legnagyobb részvénykibocsátása

A kínai webes óriáscég, az Alibaba a New York-i Értéktőzsdére vitte részvényeit. A kibocsátás összértéke eléri a 25 milliárd dollárt. A céget egy kínai angoltanár, a most 49 éves Jack Ma alapította.

A várakozások felső határát elérő, részvényenként 68 dolláros kezdeti árral, minden idők legnagyobb vállalati részvénykibocsátásával jelenik meg a New York-i Értéktőzsdén (NYSE) a kínai Alibaba, a világ legnagyobbnak tartott internetes kereskedelmi vállalata - derül ki az amerikai pénzügyi piaci hatóságnak (SEC) a csütörtöki tőzsdezárás után küldött értesítőből.

A kínai vállalat, amelyet az eBay, az Amazon.com és a Google egyfajta óriás ötvözeteként szoktak jellemezni, ezzel összesen 21,8 milliárd dollárnyi bevételre tehet szert a kezdeti nyilvános kibocsátáson (IPO). További több mint 3 milliárd dollárt pótlólagos értékesítéssel kereshetnek, így a kibocsátás összértéke eléri a 25 milliárd dollárt.

A cég piaci tőkeértéke ennek köszönhetően megközelíti a 168 milliárd dollárt, többet is megelőzve említett versenytársai közül. 

Az Alibaba papírjaival pénteken kezdenek kereskedni New Yorkban. Korábbi közlés szerint az első körben eladásra kerülő 368 millió részvényből ténylegesen 123 milliót értékesítenek, a fennmaradó részt az Alibaba már meglévő befektetői, így például a 22 százalékos részesedéssel rendelkező Yahoo veheti meg. 

A céget egy kínai angoltanár, a most 49 éves Jack Ma alapította. Az Alibaba Kínában domináns helyet foglal el az e-kereskedelemben. Tavaly 231 millió vásárló összesen 11 milliárd megrendelését fogadta. Tobao elnevezésű szolgáltatása 7 millió beszállítónak összesen 800 millió termékét listázza. 

Az eddigi legnagyobb kibocsátók is kínaiak. Az eddigi legnagyobb értékű részvénykibocsátást a világon az Agricultural Bank of China hajtotta végre: 2010 júniusában 22,12 milliárd dollárért adott el részvényeket Hongkongban és Sanghajban. A lista második helyén egy ugyancsak kínai cég, az Industrial & Commercial Bank of China áll. Az ő kibocsátása 2006 októberében 21,93 milliárd dollár volt, ugyancsak Hongkongban és Sanghajban. A harmadik helyezett a részvénykibocsátás értékét tekintve az AIA biztosító 20,49 milliárd dollárral 2010 októberében.

Kimaradt?