Ennyit költenek átlagban a romániaiak életbiztosításra

Egy ügyfél átlagosan 1124 eurót költ Európában életbiztosításra egy évben, míg Romániában kevesebb mint 100 eurót az Insurance Europe (Európai Biztosítók Szövetsége) legfrissebb adatai szerint – írja az MTI.

A múlt évi adatok alapján Európa továbbra is a világ legnagyobb biztosítási piaca. A globális biztosítási piac 35 százalékát adja, miközben az Egyesült Államok 30, Ázsia 28 százalékkal részesül. Tavaly az európai biztosítási piac díjbevétele 1119 milliárd euró volt, ebből 667 milliárd életbiztosításból, 334 milliárd a nem-életbiztosításokból, míg 118 milliárd euró az egészségbiztosításból származott.

Az egy főre jutó éves biztosítási költésben az életbiztosítási átlag 1124 euró Európában, a nem-életbiztosítási termékekre és balesetbiztosításra 564 euró, míg az egészségbiztosításra 200 euró jut.

Az életbiztosítás legfejlettebb piaca Lichtenstein, Svájc, Finnország, Dánia és az Egyesült Királyság, ezekben az országokban az egy főre eső átlag életbiztosítási költés évi 3-3,5 ezer euró. A sereghajtó Törökországban, Romániában, Bulgáriában és Lettországban alig 100 eurót költenek életbiztosításra.

Kimaradt?