Bőséges a krumplitermés Székelyföldön

Hektáronként 30-40 tonna krumplira számítanak Hargita megye nagytermelői, Háromszéken ez a mennyiség elérheti az 50-60 tonnát is. A magángazdák nem lesznek ennyire sikeresek, csak ha nagy figyelmet fordítottak a növényvédelmi kezelésekre. Két tényező aggasztja a termelőket: az időjárás, valamint az alacsony értékesítési ár.

Azok a krumpli nagytermelők és gazdák jártak jól az idén, akik megfelelőképpen meg tudták fékezni a növényi betegségek elterjedését, tehát kellőképpen odafigyeltek a növényvédelmi kezelésekre, mondta el lapunknak Ferencz Béla, a gyergyói Agromec Rt. vezetője. Ők idén 200 hektáron termesztettek krumplit és hektáronként 30-40 tonnára számítanak.

Javában szedik a krumplit a földeken, örömmel alkalmaznak napszámosokat is a munkára, hiszen mondhatni rekordtermés lett idén székelyföldi pityókából. Hargita megyében 40 tonna is kikerül a földből, Háromszéken azonban 50-60 tonnáról is beszélnek.

Jó eredmény nagy befektetéssel

Sok éve nem volt ilyen kedvező időjárás a burgonyának, mint idén. Bár még korai lenne mérlegelni, Ferencz rekordtermésre számít. „A negyven tonnát is el tudjuk érni helyenként, de a harmincat meg szeretnénk átlagban haladni. A magángazdák számára ez a mennyiség nem mindig tartható, hiszen ők más technológiával dolgoznak, és csak akkor lesz sikerük, ha kellő figyelmet fordítottak a növényvédelmi kezelésekre. Aki nem így tett, annak gondja lehet a mennyiséggel, de a tárolással is” – közölte a szakember.

Nem titkolja, igen nagy összegeket kellett ráfordítani arra, hogy ez a rekord termés meglegyen: az idei időjárás nagyon kedvező volt a levélbetegségeknek, átlagban nyolc növényvédelmi kezelésre volt idén szükség csak a levélbetegségek megfékezésére, de ehhez még hozzá kell adni a vetőmag árát, a gyomtalanítást és még számos munkafázist, amely szükséges a jó terméshez. Ez alkalmanként és hektáronként 20 000 – 25 000 lejbe kerül.

Alacsony értékesítési árak

Bár rekordtermésről beszélhetünk, anyagilag nem annyira sikeres ez az év, hiszen nagyon alacsony a pityóka értékesítési ára: míg tavaly egy lejen felül lehetett eladni kilóját, idén már ötven baniból is alkudoznak a szabad kereskedésben, számolt utána a társas vezetője. Ez, valamint az időjárás, ami még aggasztja a termelőket, hiszen a krumpli szedés szezonjában nagyon rosszul jönnek az esős napok.

Jó hír azonban, hogy idén nagyon sok hely munkaerővel is rendelkeznek, örömmel fogadnak napszámosokat, akik napjára megkeresik az ötven lejt átlagban és még burgonyát is kapnak melléje. Ha jól dolgoznak, egy 4-5 személyes család téli szükségletét meg tudják keresni a földeken.

Chips lesz a gyergyói pityókából

Mivel a minőségre törekednek, ezért hamar szemet vetnek rá a nagy cégek. „Mi többnyire ipari burgonyát termelünk, és minden rakományt megvizsgálnak az utolsó gumóig, ha nem tökéletes a termék, visszaküldik. Már év elején megkötöttük a szerződést, ennek eleget kell tenni”, mondta el Ferencz Béla. A gyergyói pityókát 125 hektárról a Bukarest melletti Popești-Leordeni-re szállítják, ahol „natúr chips” lesz belőle: úgy kerül zacskóba, hogy felszeletelik, megsütik és fűszerezik

Nem tartanak a tolvajoktól

Nagyon odafigyelnek arra is, hogy ne legyen „tollászás” a földeken: mindenki, amit megtermelt, annak legyen a gazdája, hívja fel a figyelmet a részvénytársaság vezetője. „Akinek nincs, jöjjön, tudunk munkát adni, de a tollászás jóra sosem vezetett. A betakarítás után földön maradt apróbb gumók összegyűjtését nem tudjuk megengedni, mert így a szomszédos, még kiásatlan krumpliparcellák is megdézsmálódnak”, mutatott rá a szakember. Az őrzősben nagy segítségükre van a Gyergyószentmiklósi Helyi Rendőrség, valamint a Polgárőrség is. Büntetéssel kell számolnia annak, aki más területén gyűjtöget.

 

Kimaradt?