Szennyvízcsatorna rendszert építenek Barátoson és Vargyason

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke és a két háromszéki település: Barátos és Vargyas polgármestere hétfőn írta alá azt a finanszírozási szerződést, amely révén a Környezetvédelmi Alapból finanszírozzák a szennyvízcsatorna rendszer kiépítésének munkálatait.

Vargyas esetében 4,7 millió lejbe kerül a 12 kilométeres csatornarendszer kiépítése és egy szennyvíztisztító állomás építése. Barátos és a hozzá tartozó Telek és Páké települések számára 6,4 millió lejt utal a Környezetvédelmi alap a 24 kilométer vezetékrendszer lefektetésére. A munkálatok összértékének 20 százalékát a helyi önkormányzatok fedezik, a projekt a két háromszéki község mintegy 3500 lakójának életkörülményeit hivatott javítani.

A barátosi polgármesteri hivatalban zajló eseményen Tamás Sándor háromszéki tanácselnök elmondta: „Az aláírt két szerződés egy nagyobb munkálat részét képezi: 2011-ben elindult hét község csatornázási munkálata a megyében, amelyből öt esetben már aláírták a szerződést, elvégezték a munkálatokat, vagy annak a végéhez közelednek. Barátos és Vargyas községek azért késtek a csatornázással, mert 2012-ben az RMDSZ kikerült a kormányból és ezzel hirtelen több nehézség adódott. Miután Korodi Attila újra a Környezetvédelmi Minisztérium élére került, felgyorsult a jogi problémák rendezése, és ennek köszönhetően a szóban forgó két község is részesülhet a korábban beígért csatornázási munkálatokban.”

A környezetvédelmi miniszter kifejtette: „fontosnak tartottuk, hogy a rég elkezdett, félbeszakadt, vagy alá nem írt szerződésekkel rendelkező munkálatokat befejezzük. Az idén, az elmúlt évekhez képest a Környezetvédelmi Alap aktívan munkának látott. Ez nemcsak abban látható, hogy Kovászna megyében két településnek alá tudtuk írni a szerződéseit, hanem az eddigi öt településnek is az ebben az évben leszámlázott és kifizetett munkálatainak értéke meghaladja a tavalyi évben kifizetetteket együttvéve. Az öt, támogatási szerződéssel rendelkező település 4,7 millió lej felett kapott úgy, hogy az eddigi programból a Kovászna megyei települések közel 8,6 millió lejt hívtak le”- fogalmazott a miniszter.

Ilkei Ferenc, Vargyas polgármestere köszönetét fejezte ki a szerződés aláírása kapcsán. Elmondása szerint a település sokat köszönhet a környezetvédelmi alapnak: parkot létesítettek, a Zöld Ház Programra is sokan pályáztak. Kerestély Csaba, Barátos község elöljárója szerint az, hogy tavasszal elkezdik a csatornázási munkálatokat, mérföldkőnek számít a településen, hiszen vízhálózat nélkül nem lehet fejleszteni egy községet.

Kimaradt?