Közel félmillió tonna dinnye termett idén

Országos viszonylatban Olténiában, Erdélyben pedig az Érmelléken terem a legtöbb görögdinnye.

Hozzávetőleg 100 millió görögdinnye termett idén Romániában, mely az Európai Unió harmadik legnagyobb termelője Spanyolország és Görögország után. A 470 ezer tonna körüli termést 32-35 ezer hektárról takarították be, melynek legnagyobb része a Kárpátoktól délre található.

A hazai dinnyetermesztés központja Dolj megye, mintegy 7.000 hektár ilyen célra használt termőterülettel, azon belül pedig Dăbuleni város. A 12 ezer lakosú, Duna közelében található település szinte valamennyi lakója dinnyetermesztéssel foglalkozik, nyaranta ott vannak portékájukkal az összes erdélyi város piacain. Dăbuleni adja a hazai dinnyetermés kb.15 százalékát. Itt termett a számon tartott legnagyobb hazai dinnye is, mely 22 kilót nyomott. 

Az ország második legjelentősebb dinnyetermesztő vidéke a Galaţi-Brăila régió. Mivel a dinnye a homokos talajt kedveli, az erdélyi termés zöme az Érmellékről, Bihar és Szatmár megyékből származik. A kommunizmus utolsó éveiben Romániában 27-30 ezer hektáron termesztettek görögdinnyét, s mivel a rentabilitás nagyobb mint a legtöbb haszonnövény esetében, ez a rendszerváltást követően rohamosan nőtt. A csúcsot az 1995-ös év jelentette 48 ezer hektárral. A túltermelés következtében a termőterület fokozatosan csökkent, míg végül a jelenlegi szinten stabilizálódott.

Jelenleg 40 tonna a hektáronkénti átlagos hazai dinnyetermés, de vannak termelők, akik 60-70 tonnás átlagot is elérnek. A rekordot egy olténiai növénytermesztő kísérleti állomás tartja hektáronkénti 140 tonnával, amit csepegtetős öntözéssel értek el. A 40 tonnás termés hektáronként körülbelül 3.000 eurós nyereséget hoz a gazdálkodónak, többet mint a gabona.

Szakemberek szerint más haszonnövényektől eltérően, a dinnye esetében a haszon nem nő arányosan a megművelt terület növekedésével, a legkifizetődőbb a termelés a néhány hektáros kisbirtokokon, amelyeken egy-egy család önerőből gazdálkodik. A sárgadinnye termesztése kevésbé kifizetődő, főleg mivel romlandóbb, mint a görögdinnye.

A piaci árusok jelenleg 1,5 lej körüli árat kérnek a görögdinnye kilójáért. A hiper- és szupermarketekben ennél olcsóbban, kilónként átlagosan 1 lejért kínálják a javarészt magyar és lengyel importból származó dinnyét.

 

 

 

Kimaradt?