Mégis megkapja a kürtőskalács a hungarikum címet?


-A A+

A szerencsi csokoládé és a kürtőskalács is hungarikum lehet hamarosan - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, amikor megnyitotta az első Hungarikum Hétvégét, a magyar nemzeti értékeket bemutató kulturális és gasztronómiai fesztivált.

„A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei. Ezek a falak is megtestesítik mindazt, amit a magyarság alkotott a Kárpát-medencében" - jelentette ki a miniszter a rendezvény helyszínére, a budai Várra utalva. A budai várnegyed 2013. január 31. óta hungarikum. „A hungarikumokról szóló törvény olyan, mintha Anonymusnak és Kézai Simonnak a magyarok cselekedeteiről szóló történeti munkájának a folytatása lenne, egyfajta harmadik kötet, amelynek a szerzője az egész magyar nemzet, azok a magyarok, akik a világ bármely pontján maradandót alkottak" - mondta.

Visszakerült a kürtőskalács a hungarikum-várományosok listájára

A miniszter elmondta, a hungarikumok köre tovább bővülhet. A várományosok között van a szerencsi csokoládé, a székely kürtőskalács, Neumann János számítástechnikai hagyatéka, a vizsolyi Biblia - amely az első teljes, magyar nyelvű Biblia -, a Hévízi-tó és az ottani hagyományos kúra, valamint a halászlékészítés.

Mint korábban megírtuk, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium egyszer már elutasította a kürtőskalács hungarikumként történő bejegyzésének a támogatását, arra hivatkozva, hogy kérdéses a székely ételkülönlegesség védhetősége. Akkor a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület székelyföldi tagjai azt mérlegelték, hogy romániai hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az Európai Unióban. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület elnöksége bíróságon támadta meg a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium elutasító határozatát.

A fesztiválon külön standon mutatkozik be a jelenleg 41 hungarikum javarésze, többek között a csabai és a gyulai kolbász, a tokaji aszú, a pálinka, a szikvíz (szódavíz), a kalocsai fűszerpaprika, a Pick és a Herz téliszalámi, a magyar akácméz és a hízott libából előállított termékek, valamint a gasztronómiai vívmányok mellett olyan értékek, mint a mohácsi busójárás vagy a solymászat.

Tűzbe, majd vízbe dobtak egy merevlemezt

Külön standja van a Kürt Zrt.-nek, amelynek adatmentő technológiája idén január óta szintén hungarikum. A fesztivál megnyitóján megégettek, majd vízbe dobtak egy számítógépes külső merevlemezt, amelyre előzőleg rámentettek egy fotót, azt a helyszínen készült csoportképet, amelyen mind a 41 hungarikum képviselője együtt látható. A Kürt Zrt. vállalta, hogy szaklaboratóriumába viszi, és vasárnapra, a fesztivál záró napjára helyreállítja a képet a megrongált adathordozóról.

Ön hány hungarikumot tud kapásból felsorolni?

A Magyar Ízek Alapítvány, a fesztivál társszervezője elvégeztetett egy országos felmérést, amelyből kiderült: a megkérdezettek majdnem 70 százaléka legfeljebb három hungarikumot tudott fölsorolni a jelenlegi 41-ből, míg minden tízedik válaszadó tudott legalább tíz hungarikumot megnevezni. Érdekesség, hogy a tíz vagy annál több hungarikumot megnevezni tudók között kétszer annyi a férfi, mint a nő.

Az életkori eloszlásban egy nagy törés látszik: a 18 év alattiak fele három hungarikumot sem tudott megnevezni, és csak 3 százalékuk tudott legalább tíz hungarikumot helyesen. Tizennyolc év fölött nagyjából hasonlók az arányok: nagyjából 70 százalék tudott legfeljebb három hungarikumot mondani, és nagyjából 10 százalék legalább tízet.
EZT OLVASTA MÁR?

X