Megbírságolta a versenytanács a bírósági végrehajtók kamaráját

Megbírságolta a versenytanács a bírósági végrehajtók kamaráját, amely indokolatlanul magas és diszkriminatív illetékeket állapított meg az új tagokkal szemben, valamint olyan szabályzati előírással rendelkezett, amely gátolta az árversenyt.

Bogdan Chiriţoiu, a versenytanács elnöke bejelentette, hogy két fő kifogást talált a tanács a végrehajtói kamara szabályzatában, amelyért összesen 593 ezer lej bírságot szabott ki.Bogdan Chiritoiu

A versenytanács egyrészt megállapította, hogy a bírósági végrehajtók egyesülete indokolatlanul magas és diszkriminatív tagsági díjat állapít meg azokkal szemben, akik a kamara tagjává akarnak válni. Így a végrehajtói pályára készülőknek 5 ezer eurót kell fizetniük, és e kötelezettség alól csak abban az esetben mentesülnek, ha első fokú rokonsági viszonyban vannak a kamara bármely tagjával. A versenytanács szerint ez a szabályzati előírás megteremtette az előfeltételeit annak, hogy egy "rokonsági viszonyokon alapuló kasztrendszer" alakuljon ki.

A versenytanács másrészt azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kamara egységesen magas árak alkalmazására kötelezte tagjait, így nem érvényesülhetett az árverseny, hiszen a kamara tagsága képezi a végrehajtók teljes piacát. Az országban csak azok a végrehajtók gyakorolhatják a szakmát, akik tagjai a bírósági végrehajtók egyesületének.

Kimaradt?