Olasz befektető érdeklődik a Mechel romániai gyárai iránt

Egy olasz cég megvásárolná az orosz Mechel romániai vasipari vállalatait – közölte hétfőn Kolozsváron Liviu Pop társadalmi párbeszédért felelő tárca nélküli minisztert. Tájékoztatása szerint az adásvételi tárgyalások még a „kezdeti szakaszban" tartanak.
Pop elmondta, örvendetes lenne, ha a Mechtel négy eladásra szánt üzeme a tulajdonosváltás után sem váltana profilt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormánynak ebbe különösebb beleszólása nem lehet.mechtel1

Mint ismert, a Mechel kohászati óriás négy romániai vasipari vállalatot bocsát áruba 150 millió dollárért. A romániai piacon tíz éve jelen lévő orosz cég 46 millió dollárért keres vevőt a târgoviştei, 33 millióért az aranyosgyéresi, 32 millióért a brăilai és 39 millióért a nándorhegyi vasipari vállalatra.

A Mechel igazgatótanácsa oroszországi, ukrajnai, litvániai, bulgáriai, kazahsztáni és nagy-britanniai vállalatok eladásáról is döntött. Az orosz fémipari és bányászati óriáscégnek 9,4 milliárd eurós adóssága csökkentése, illetve a tervei közt elsőbbséget élvező Elga szénbányászati projekt finanszírozása érdekében van szüksége pénzre.

Kimaradt?