Önkormányzatok társulását várja a Hangya Európai Szövetkezet

Az áruforgalmat kívánja biztosítani a Kárpát-medencében a Hangya Európai Szövetkezet, a helyi termékeket piacra juttatni, ezzel megélhetést, munkahelyet teremteni helyi szinten. Ebben a rendszerben lennének szélesebb körben is értékesíthetők a székely termékek. A Kárpát-medencei Hangya Európai Szövetkezet magyarországi és erdélyi vállalkozások, szövetségek társulásával jött létre, és július 25-ig várják azon önkormányzatok szándéknyilatkozatát, amelyek társulni szeretnének.

Az önkormányzatokat a társulásra a magyarországi Füzesabony Város Önkormányzata kéri fel, Mészáros István programvezető, Szováta és Gyergyószentmiklós után, csütörtökön, július 3-án a csíkszeredai megyeházán is bemutatta a hálózatot, majd a konzultációs folyamat Kézdivásárhelyen zárul. A csíkszeredai találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Becze István megyei tanácsos, Madéfalva önkormányzatának képviselője, Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere, Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere és Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere, valamint Faragó László, a magyarországi Gyöngyös polgármestere.

Becze István, aki már a csoportosulás megalakulásának első lépéseinél jelen volt, elmondta, az egykor sikeresen működő Hangya Szövetkezetet szeretnék megújítani. Ez a hálózat munkahelyeket, megélhetést teremt, ezért Hargita Megye Tanácsa is támogatja. Borboly Csaba elnök is a megyei tanács támogatásáról biztosította a magyarországi szakembereket, mint mondta, a következő havi ülésen terítékre kerül Hargita Megye Tanácsának társulása az alakulathoz.

„A megyei tanács korábban is kezdeményező szerepet vállalt a helyi termelők, gazdák felkarolásában, termékeik piacra juttatásának segítésében, a szövetkezethez való társulása példaértékű lenne a helyi önkormányzatok számára” – tette hozzá Barti Tihamér.

Mészáros István ismertette a szövetkezet célját, amely az, hogy minél előbb tudja saját hálózatát kiépíteni és elindítani, megoldani az áruforgalmat, a helyi termékek értékesítését a Kárpát-medencében. Mint megtudtuk, a szövetkezet magyarországi és erdélyi alapító tagokkal jött létre, de tervezik kiterjesztését a Felvidékre és Délvidékre is. A partnerség elve arra épül, hogy a területi egységek – a régiók és a települések – fejlesztése csak akkor valósulhat meg hatékonyan, ha a szereplők folyamatosan együttműködnek és célorientált kapcsolatokat alakítanak ki. Ez a szövetkezet tud európai uniós forrásokat is lehívni, mivel az EU a jövőben nem az egyéni vállalkozásokat, hanem az összetett folyamatokat támogatja – ismertette a programvezető.

Továbbá Nyugat-Európa elszívó erejéről beszélt, amellyel szemben itt a legfontosabb feladat a népességmegtartás, ehhez élhető körülményeket, jövedelemforrást kell biztosítani a lakosságnak. Racionálisan kell tervezni és értéket teremteni, mondta. A partnerség közös tervezést, döntést és tevékenységet biztosít, amelyben minden település az adottságait kamatoztatja. Ez segíti a regionális egyenlőtlenségek csökkentését is a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásával, megfelelő tudással egyensúlyozza a társadalmi különbségeket – fejtette ki Mészáros István. A Hangya Szövetkezet több évtizedes fennállása alatt bebizonyította, hogy a gazdasági fejlődés alapja, és ma is a tudásalapú gazdaságfejlesztésre van szükség, emelte ki a szakember.

A társulni kívánó önkormányzatok szándéknyilatkozatait július 25-ig várják, amely benyújtása nem jár semmilyen jogi vagy anyagi kötelezettséggel.

Kimaradt?