Többet keres az utcaseprő a kezdő tanárnál

Tekintélyes régisége és pedagógiai fokozata kell hogy legyen egy tanárnak ahhoz, hogy többet keressen egy szemeteskocsi sofőrjénél. Egy pályakezdő pedagógus vagy orvos bérénél még az utcaseprőé is nagyobb. A romániai fizetéseket hasonlítottuk össze.

A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. alkalmazásában álló utcaseprők alapfizetése megegyezik a minimálbérrel, jelenleg bruttó 850 lej, ami július 1-től 900 lejre nőn. Mivel a cégvezetés szerint a munka nem szégyen, a szégyenpénz (spor de penibilitate) nevű bérpótlékot nem kapják az alkalmazottak, a munka mezején eltöltött idő arányában azonban a fizetés is nő.

Borbáth Zsuzsánna humán erőforrás menedzser elmondása szerint egy szemetes átlagosan 780 lejt kap kézhez, amire még rájön 180 lej értékű élelmiszerjegy. A 960 lejes havi jövedelem nem sok, ám még mindig több, mint amennyit egy pályakezdő pedagógus visz haza. Függetlenül attól, hogy óvodában, elemi iskolában vagy líceumban tanít, egy frissen végzett pedagógus az első két évben nettó 769 lejt keres.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége szakembereinek számításai szerint a nem a szülővárosban végzett hároméves egyetemi alapképzésnek a hallgató családja által viselt költségei értékben az ifjú pedagógus kilenc évi bérének felelnek meg. „Ez a romániai politikusok viszonyulása az oktatáshoz” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy Gábor, az érdekvédelmi szervezet háromszéki elnöke.

A jelenlegi bértábla szerint egy középiskolai tanár pályafutása során legtöbb nettó 2 600 lejt kereshet. Nagy Gábor elmondása szerint ebben benne van legalább 35 év régiség, az I. fokozat, valamint az érdemfokozatért járó 25 százalékos bérkiegészítés. Pluszórák nélkül már csak 2 400 lej körül van a bér, ha pedig az illető tanárnak nincs érdemfokozata, akkor már a 2 000 lejt sem éri el a fizetése.

A Tega egyébként nem számít a legjobban fizető köztisztasági vállalatok közé. Dorina Cosma gazdasági igazgató elmondása szerint a kolozsvári Brantner-Veres Rt. régebb óta dolgozó, az utcákat sepregető vagy a kukákat a szemeteskocsi ürítő alkalmazottai 900-1 000 lejt visznek haza hó végén, szemeteskocsi sofőrje pedig 1 600-1700 lejt is megkeres. A szemeteseknek a fővárosban van a legjobb dolguk, ott ugyanis egy utcaseprő nettó bére is 1600 lej körül van, ami mintegy duplája egy pályakezdő pedagógus fizetésének.  

Nem sokkal fényesebb a pályakezdő egészségügyi dolgozók helyzete sem. Maria Bizo, a Sanitas szakszervezet Kolozs megyei alelnöke a Maszolnak elmondta, egy orvosgyakornok 900 lejt keres, míg egy pályakezdő nővér nettó bére nem sokkal haladja meg a 700 lejt.

Az egészségügyben érvényes bértábla egy sor anomáliát tartalmaz: például egyazon kórházban, ugyanolyan képesítéssel rendelkező, ugyanazon munkát végző ápolónők négy különféle összegű bért kaphatnak –magyarázta a szakszervezeti vezető. Szintén a rosszul kialakított bértáblának tudható be, hogy egy 30 éves régiséggel rendelkező beteghordozó alig valamivel keres többet mint egy pályakezdő kollégája, 900 lej körüli a fizetése.

 

 

Kimaradt?