A lakosság fizet a nagy energiafogyasztóknak járó kedvezményekért

A lakosság és a kis cégek fizethetnek többet a villanyáramért amiatt, hogy az állam kedvezményt biztosít a nagy energiafogyasztóknak – tájékoztatott az erdelyfm a Hotnewsra hivatkozva.

A hírportál megkeresésére Niculae Havrileţ, az Országos Energiaszabályozó Hatóság elnöke azt mondta, a kis fogyasztóknak ez csupán 1 százalékos áremelkedést jelentene, de a kormány még nem döntött egyértelműen arról, hogy ki fogja kifizetni azokat a zöld tanúsítványokat, amelyeknek a kifizetése alól felmentették a nagy áramfogyasztókat.

A kormány szerdai ülésén fogadott el egy határozatot, amely felmenti a zöld tanúsítványok egy részének fizetése alól a nagy ipari vállalatokat. A legnagyobb kedvezményben részesülő cégek a zöld tanúsítványaiknak csak a 15 százalékát kell hogy kifizessék ezentúl. A felmentés 10 évre vonatkozik, és az intézkedés 750 millió eurós bevételkiesést okozhat az államnak.

A kedvezmény mintegy 300 nagy áramfogyasztót érint, és a kormány szerint ezzel az intézkedéssel megelőznék, hogy az ipari vállalatok kivonuljanak Romániából, valamint, hogy ezáltal munkahelyek szűnjenek meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?