Átverte az összes ügyfelét a legnagyobb áramszolgáltató

Csúnyán átverte ügyfeleit az ügyészek szerint a legnagyobb hazai áramszolgáltató, az olasz tulajdonú ENEL. Emiatt csütörtök este három személyt őrizetbe vettek.

Az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) alelnökét, Claudiu Dumbrăvanut, az ENEL igazgatóját, Florin Gugut és Gheorghe Ciubotaru vállalkozót az ügyészek azzal gyanúsítják, hogy összejátszva mesterségesen felduzzasztották a fogyasztóknak kiszámlázott összegeket.

A történet 2012-ben kezdődött, amikor az ANRE felfedezte, hogy az ENEL az úgynevezett zöld bizonylatok árának a kétszeresét fizetteti ki az ügyfeleivel, vagyis a törvényesnél 6 százalékkal nagyobb összegeket számláz az elfogyasztott energiáért.  A hatóság azonnal felszólította a szolgáltatót, hogy hat százalékkal csökkentse a villanyszámlákat.

Az ügyészek szerint azonban Florin Gugu igazgató kiegyezett az ANRE alelnökével, hogy a felszólítás csak 1,3 százalékos árcsökkentésről szóljon. Ezzel elérte, hogy az ENEL 2,5 millió euróval nagyobb összeget számlázzon a megengedettnél.

Hálából, hogy az illetékes hatóság szemet hunyt a törvénytelenség fölött, Claudiu Dumbrăvanu jó barátja, Gheorghe Ciubotaru, az Electroalfa nevű cég tulajdonosa, hatalmas megrendelésekre kapott ígéretet az áramszolgáltatótól.

A három gyanúsított előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a bukaresti törvényszék. Ha a per indul, és jogerős bírósági ítélet állapítja meg a törvénytelenségeket, akkor a Digi24 hírtelevízió által megszólaltatott jogászok szerint az ENEL-nek vissza kell fizetnie ügyfeleinek a túlszámlázott összegeket.

Az Enel Romania, amely a három legnagyobb romániai áramszolgáltató egyike, tavaly 1,5 milliárd euró (több mint 450 milliárd forint) árbevételre tett szert.

Kimaradt?