Szakmai képzés indul Marosvásárhelyen EU-s támogatással

Az ákosfalvi polgármesteri hivatal és a Marosvásárhelyen működő Tabula Felnőttképző Központ 270 vidéken élő személynek indít szakmai tanfolyamot Európai Uniós támogatásból. A Valós esélyek a foglalkoztatásban című projekt az EU humán erőforrás-fejlesztés programjának keretén belül valósul meg – számoltak be a szerdai sajtótájékoztatón.

László Tünde, a Tabula Felnőttképző Központ igazgatója, Osváth Csaba, Ákosfalva polgármestere és Kocsis Róbert projektmenedzser ismertették a sikeres pályázatot, amely 270 személynek ad lehetőséget egy szakma elsajátítására, megkönnyítve ezáltal a munkaerőpiacon való érvényesülést. A programban Ákosfalva, Balavásár és Backamadaras, mezőgazdaságból élő, munkahellyel nem rendelkező lakosai vehetnek részt, akiknek legkevesebb 10 osztályos iskolai végzettségük van.

Az Európai Unió hozzájárulásával a tanfolyamok ingyenesek, az arra jelentkezőknek megtérítik az útiköltséget, ebédet biztosítanak, valamint 250 lej ösztöndíjat. Az érdekeltek több szakma közül választhatnak, például pincér, szakács, otthoni beteggondozó, kőműves, épület- és gépkocsimosó, kereskedelmi eladó mesterségeket sajátíthatják el szakképesített oktatók által.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy olyan szakmákat tanulhatnak az érintettek, amelyek nem a mezőgazdasághoz kapcsolódnak, amellyel a munkaerőpiacon el tudnak helyezkedni, amire napjainkban igény van. Azoknak az embereknek, akik mezőgazdasági tevékenységből létminimum alatt élnek, mert nincs szakmájuk, nem rendelkeznek még egy kisebb farmmal sem, szükségük van az előrehaladáshoz a támogatásra.

„Ezek az emberek általában alulinformáltak, nincsenek napiranden a meghirdett állásajánlatokkal, nem ismerik a munkaerőpiac elvárásait” – magyarázta Kocsis Róbert. A szakmák mellett angol és német nyelvtanfolyamra is feliratkozhatnak, hogy az idegen nyelvek elsajátításával tovább növeljék esélyeiket az elhelyezkedésben. 

Kimaradt?