Románia már versenyképesebb Magyarországnál

Tavaly még az anyaország volt a jobb, ám időközben Magyarország csak két helyet, míg Románia hetet lépett előre a svájci IMD gazdasági intézet által készített, az országokat versenyképességük alapján rangsoroló lista idei kiadásán. A lista élén az Amerikai Egyesült Államok áll.

Megjelent a svájci IMD gazdasági intézet által készített, az országokat versenyképességük alapján rangsoroló lista idei kiadása. A rangsort komplex kritériumrendszer alapján állítják össze, figyelembe veszik a gazdaság általános teljesítményét, az adott ország infrastrukturális állapotát, az üzleti- és a kormányzati hatékonyságot. Minden egyes ország értékelése 300 kritériumból áll össze: ezek 2/3-a statisztikai adat, egy harmaduk pedig, egy az IMD által, 4.300 vállalatvezető megkérdezésével végzett közvélemény kutatásból származik. 

2013-hoz hasonlóan a rangsort idén is az Amerikai Egyesült Államok vezetik, a második helyen pedig Svájc áll. Az első tíz hely összetétele egyetlen pontban tér el az egy évvel korábbitól: Qatar a 10-ről a 19-ik helyre csúszott vissza, Dánia ellenben a 12-ről a 9-ik helyre tornázta fel magát. Az első 22 pozíciót kivétel nélkül a világ leggazdagabbjai közé számító országok foglalják el. Kína a 23-ik, megelőzve Izraelt (24.), Franciaországot (27.) és Belgiumot (28.). 

Magyarország a tavalyi évhez képest két helyet lépett előre, megelőzte Kolumbiát és Ukrajnát, s jelenleg a 48-ik. Túlságosan továbbra sem lehet büszke az anyaország a helyezésére, ugyanis a régió szinte valamennyi országa előtte áll a rangsorban. A listán 60 szereplője közül Románia versenyképessége fejlődött a leginkább, egyetlen év leforgása alatt hét pozíciót javítottunk.

Tavaly még csak 55-ik volt Románia, míg jelenleg a 47-ik helyet foglalja el. Szlovákia a 45-ik, Lengyelország a 36-ik, Csehország pedig a 33-ik. Romániát és Magyarországot olyan egzotikus államok is megelőzik az IMD-listán mint Thaiföld (29.), Chile (31.), Kazahsztán (32.), Indonézia (37), Mexikó (41) és a Fülöp-szigetek (42). Romániaiként és magyarként azért vigasztalódhatunk azzal, hogy megelőzzük a Dél-Afrikai Köztársaságot, Brazíliát, Görögországot, Bulgáriát és Horvátországot.

A rangsor készítői a listavezető, ez esetben az USA versenyképességét tekintik viszonyítási alapnak, melyre 100 pontot adnak. A második helyezett Svájc és a harmadik Szingapúr versenyképességi indexe az IMD szakembereinek számításai szerint 92,423, illetve 90,966. Románia és Magyarország versenyképességi mutatója alig valamivel több mint fele a listavezetőének, 52,841, illetve 52,505.    

 

Kimaradt?