Nőttek az autóeladások Romániában

Az első négy hónapban 23,3 százalékkal nőtt a járművek értékesítése Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest, ugyanakkor a gépkocsigyártás 3,4 százalékkal csökkent - közölte hétfőn az autógyártók és -importőrök egyesülete.

Az év első négy hónapjában 27 ezer gépkocsit és haszongépjárművet értékesítettek az országban. A növekedés főként a személyautóknak köszönhető, amelyekből 22.088-at adtak el. Ez 21,7 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi első négy hónaphoz képest - írta a Mediafax hírügynökség. A tranzakciók többségében jogi személyek voltak érdekeltek, ez utóbbiak vásárolták meg ugyanis az eladott járművek 81 százalékát.

Az első négy hónapban Romániában 142.123 járművet gyártottak, ami 3,4 százalékkal kevesebb a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A hazai épkocsigyártás 84 százalékát a francia Renault tulajdonában lévő Dacia tette ki, amely csaknem 119.879 járművet állított elő az első négy hónapban. A Ford gyártósorait 22.241 gépkocsi hagyta el, míg a brassói Roman tehergépkocsi üzem három járművel egészítette ki a romániai gépkocsigyártást.

Románia 130.547 autót exportált az első négy hónapban, ami 4,6 százalékos növekedés a tavalyi év első negyedévéhez képest.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?