Aláírták a Hargita és Neamț megye közti együttműködési szerződést

Hargita Megye Tanácsa és Neamţ Megye Tanácsa együttműködési szerződést írt alá hétfőn Hidegségben, a Fatányéros Panzióban. A megállapodás célja a szociális-gazdasági kapcsolatok erősítése. A fő terv, amelyet e megállapodás révén valósítanának meg, a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegség települést Gyergyódamukkal összekötő 127A jelzésű útszakasz leaszfaltozása, illetve egy közösségi fejlesztési társulást hoznának létre a közös tervek megvalósítására, és arra ösztönzik a megyehatár menti településeket, hogy azok is társuljanak.

Az ünnepi eseményen jelen volt a két megyei tanács elnöke, Borboly Csaba és Culiţă Tărâță, Mihók Péter, Gyimesközéplok, valamint Anton Covasan, Damok polgármestere, a térség többi településének polgármesterei, Gheorghe Neculae, Neamț megye alprefektusa, Tánczos Barna szenátor, Szabó Barna megyemenedzser, valamint Rácz Árpád megyei tanácsos is.

Borboly Csaba köszöntőjében elmondta, bízik abban, hogy ennek a megállapodásnak az eredményeit a térség lakói érezni fogják a mindennapjaikban, és hogy európai uniós forrásokból is tudják majd finanszírozni a közös projekteket, amelyek a térség turisztikai-gazdasági fejlődését szolgálják. A Hargita megyei elnök kitért a két megye közti tulajdonjogi viták rendezésére is, de szerinte le kell ülni és megoldást keresni a vitás kérdésekben a környék gazdasági életének fellendítése érdekében. Hangsúlyozta, hogy szükség van a tulajdonjogi viszonyok rendezésére, hiszen sok ezer hektár erdő és legelő sorsa rendezetlen, szó van közbirtokossági, egyházi, önkormányzati és magánterületekről. Borboly Csaba méltatta Tánczos Barna szenátor szerepét a Hargita–Neamț-kapcsolatok alakításában, mint fogalmazott, közös nagykövetük volt. Az elöljáró kitért az etnikumközi kapcsolatok témájára is, és kijelentette: reméli, munka nélkül maradnak azok a nacionalista politikusok, akik az etnikai feszültségekből élnek.

Culiţă Tărâță Neamț megyei elnök szerint Brüsszelből is jó szemmel nézik a közös pályázatokat, így nagyobb esély van pénzt lehívni az elképzelések megvalósítására. A moldvai megye elöljárója, aki maga is állattenyésztő, a vidék állattartóinak együttműködését is szorgalmazta, és a tulajdonjogi viták kapcsán nyitottnak mutatkozott a párbeszédre.

Tánczos Barna a sajátos helyzetű régiók, megyék gondjai speciális kezelésének fontosságára hívta fel a figyelmet, amire lehetőséget jelentenek a megyék közti együttműködések, és a két megyeelnöknél szorgalmazta, hogy a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) is vállaljon szerepet. Anton Covasan, Damok polgármestere fényképen mutatta be a 127A megyei út rossz állapotát, és reményét fejezte ki, hogy mihamarabb sikerül felújítani azt. Mihók Péter, Gyimesközéplok polgármestere szintén abban bízik, hogy még a mandátuma ideje alatt látja az együttműködés eredményeit. Mindkét megyeelnök elmondta, hogy addig is, amíg a határvitában a bíróság jogerős döntést hoz, együtt kell működni, és a jogi viták nem zárják ki a más területeken való közös munkát.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2013. szeptember 25-én Piatra Neamțon találkozott Hargita megye képviselete a Neamț megyeiekkel. A fenti témákon kívül terítékre került a Békás-szoros mint turisztikai látványosság népszerűbbé tétele, valamint a kétnyelvű turisztikai táblák kihelyezése is. A térség lakói az idegenforgalom fellendülésére számíthatnak az út korszerűsítése nyomán. Gyimesben évről évre egyre több turista fordul meg, elszigeteltsége miatt azonban nem választják állandó szálláshelyül, ha más látványosságokat is megnéznének. Ma a turistáknak csaknem 180 kilométert kell utazniuk, ha Gyimesből például a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szoroshoz vagy a békási tóhoz akarnak eljutni. Az aszfaltút megépítésével ez a távolság mintegy 150 kilométert rövidülne, így a turisták fontolóra vehetnék, hogy szállásuk Gyimesben legyen, ahonnan mindennap máshová mennek kirándulni, ami új lendületet adna Gyimes turizmusának, és növekedne a szállásfoglalások száma.

Az esemény záróakkordjaként Hargita Megye Tanácsa meghívására a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes moldvai, a hidegségi néptánccsoport pedig gyimesi táncokat adott elő.

Kimaradt?