A rétyi „favágóhíd” miatt perel a Greenpeace

Beperelte a román államot a világ legnagyobb környezetvédelmi civil szervezete, a Greenpeace, amiért a háromszéki Rétyre tervezett osztrák fafeldolgozó építési engedélye kibocsátásakor nem vették figyelembe a létesítmény környezetre gyakorolt hatását.

A Greenpeace közleménye rámutat: a Holzindustrie Schweighofer közel 70 hektáros területen épülő fafeldolgozó gyárában évente egymillió kivágott fát, azaz több mint 800 ezer köbméter faanyagot dolgoznak majd fel. A környezetvédő civilek törvénytelennek tartják, hogy a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal úgy döntött, nem szükséges a környezeti hatásvizsgálat és közmeghallgatás. Múlt hónapban két másik civil szervezet, a Bankwatch România Egyesület és a Neuer Weg Egyesület is keresetet nyújtott be a bukaresti bíróságra Kovászna megye tanácsa és a Holzindustrie Schweighofer cég ellen, és kérik a tavaly decemberben kibocsátott építkezési engedély felfüggesztését.

A civilek „favágóhídnak” nevezik a háromszéki Rétyre tervezett fafeldogozó üzemet, és meglátásuk szerint az engedélyezés során nem vették figyelembe a környezetvédelemre, a közmeghallgatásra, a területrendezésre és építkezésre vonatkozó jogszabályokat. A környezetvédelmi minisztérium a Greenpeace bejelentése alapján kivizsgálta a Kovászna megyei Környezetvédelmi hivatal tevékenységét, viszont ennek eredményét még nem hozták nyilvánosságra.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter nemrégiben, sepsiszentgyörgyi látogatásakor kifejtette: a Schweighofer rétyi gyára helyi gazdasági kérdéseket megold, de Székelyföldnek gazdaságfejlesztési szempontból nem segít. Korodi leszögezte: véleményét Hargita megyei képviselőként fogalmazza meg. A környezetvédelmi minisztérium hivatalos álláspontját akkor hozza nyilvánosságra, ha lezárul az engedélyeztetés kapcsán tartott ellenőrzés. A bizottság által bemutatott előzetes jelentésről egyelőre vita van a szaktárcán belül, mondta a miniszter.

Kimaradt?