Májusban elkezdődik az autópálya építése Torda és Szászsebes között

Májusban elkezdődik az autópálya építése Torda és Szászsebes között - jelentette be szombaton Tordán Dan Sova szállításügyi miniszter. A tárcavezető Tordán írta alá az építkezések megkezdésére vonatkozó rendeletet.

A 70 kilométer hosszú autópálya a Nagylak, Arad, Temesvár, Déva, Nagyszeben városok érintésével részben már megépült dél-erdélyi autópályát köti össze a tervezett észak-erdélyi pályával, mely Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely érintésével vezet Brassó felé.

A Mediafax hírügynökség idézte a minisztert, aki szerint a pálya hármas és négyes szakaszán május 20-án az egyes és kettes szakaszon pedig várhatóan két hónap múlva kezdődnek a munkálatok. A miniszter szerint a pályaépítő cégcsoportoknak 22 hónap alatt kell elvégezniük a munkát, ebből négy hónapot szánnak a tervezésre.

A munkálatok összköltségét 500 millió euróra becsülik, a költségek 85 százalékát az Európai Unió alapjaiból, 15 százalékát a román költségvetésből biztosítják. A fellebbezések bírósági elutasítása után immár véglegesen eldőlt, hogy a pálya 13,4 kilométeres hármas szakaszát a Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d’Acqua olasz cégek konzorciuma, a 16,3 kilométeres négyest pedig PORR Construct - PORR Bau osztrák cégcsoport építheti.

A miniszter tájékoztatása szerint a pálya egyes és kettes szakaszán bizonyos feltételek újraértékelése késlelteti egyelőre a munkálatok elkezdését.

Kimaradt?