Ellenőrzik a gazdatámogatásokkal való visszaéléseket

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság ellenőrei ezekben a napokban azokat a juh, kecske, szarvasmarha és sertésfarmokat keresik fel, amelyek tulajdonosai idén igényeltek állami szubvenciót.

Bár ilyen jellegű ellenőrző akciókra az elmúlt két évben is sor került, de idén az eddiginél alaposabban megvizsgálják a farmok tevékenységét, mondta el lapunknak Sikó Barabási Sándor. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint eddig az állatállomány számát és az állatok azonosító fülszámát vizsgálták, most azonban ezen túl kérik az állatok kísérő papírjait, megnézik, hogy a gazda mivel eteti őket, milyen minőségű tejet adnak, milyen állatorvosi ellátásban részesülnek, bevezetik-e a központi adatbázisba a bejövő és kimenő állatokat, és, hogy a gazda milyen kaszálókkal és legelőkkel rendelkezik.

A háromszéki főállatorvos szerint a farmon tapasztaltakat egy számítógépes programba vezetnek be, és a központi rendszer állapítja meg, hogy a gazda jogosult vagy sem a szubvencióra. Tapasztalatok szerint előfordul, hogy a hiányosságok miatt a gazda kevesebb szubvenciót kap, vissza kell fizessen különböző összegeket, vagy súlyosabb esetben kizárhatják az államit támogatási rendszerből.

Kovászna megyében, első körben 200 állatfarmot ellenőriznek, mondta Sikó Barabási Sándor, aki szerint elképzelhető, hogy a nyár folyamán az 1-2 állatot tartó gazdákra is sor kerül. A főállatorvos hozzátette, az ellenőrző akció központosítva van, minden nap Bukarestből kapnak utasítást arra vonatkozóan, hogy melyik gazdát kell felkeressék, majd a minden részletre kiterjedő ellenőrző lapot egy központi adatbázisba kell bevezessék.

Kimaradt?