Az EP megszavazta a roamingdíjak eltörlését

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta a roamingdíjak 2015 karácsonyától hatályba lépő eltörlését.

A vg.hu által idézett Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így fogalmazott: „Minden olyan állampolgár számára, aki szerelmes a mobiltelefonjába, nagyon jó üzenetet küldünk. Minden egyes kormány, minden egyes vállalkozás, aminek a hatékonysága, termelékenysége javul, a digitális irányba lép. Minden egyes távközlési cég, amely a határokon túl működni akar, erre lép.”

Kroes  szerint a szolgáltatóknak pedig meg kell adni a lehetőséget, hogy mindenkihez eljuthassanak, amit a most elfogadott rendelet nagyban megkönnyít számukra. „Ezzel mindenki csak nyerhet” – jelentette ki a biztos, aki szerint az „igencsak szembetűnő” roamingdíjak mellett kézzelfogható közelségbe került számos más akadály felszámolása is, hogy az európai polgárok bárhol a kontinensen nyílt és problémamentes kommunikációs hálózathoz jussanak.

A jogszabály nagy lépést tesz a valódi egységes távközlési piac megvalósítása felé az EU-ban: megszünteti a roamingdíjakat, teljes körűen garantálja a nyílt internetet és megtiltja a tartalmak blokkolását vagy korlátozását, összehangolja a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások frekvenciakiosztását, átláthatóbb fogyasztói internet- és szélessávú szolgáltatási szerződéseket ír elő, és megkönnyíti a szolgáltatóváltást a fogyasztók számára.

Következő lépésként az EU tagállamainak kormányai tanulmányozzák a rendeletet, és ha ők is elfogadják, 2014 végére megszülethet a végső megállapodás a szabályozás szövegéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?