Műholdakkal és drónokkal nyújtana ingyen internetet a Facebook

Lézer, műholdak, drónok - pilóta nélküli repülőgépek - és egyéb technológiák révén készül eljuttatni az internetet a világ távoli, gazdaságilag elmaradott területeire a Facebook, amely a héten közölt újabb részleteket a már korábban beharangozott merész és költséges kezdeményezésről.

"Ma megosztunk néhány részletet arról a munkáról, amelyet a Facebook Connectivity Lab csapata végez olyan drónok, műholdak és lézerek kidolgozása érdekében, amelyek lehetővé teszik, hogy mindenkihez eljuttassuk az internetet" - fogalmazott csütörtökön közzétett Facebook-bejegyzésében Mark Zuckerberg.

A Facebook-alapító elmondta, a vállalat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygókutató részlegének, a Jet Propulsion Laboratorynak és az Ames Kutatóközpontnak a munkatársaival, valamint a napenergiával hajtott drónok gyártásában is jártas Ascenta vállalat szakembereivel működik együtt.

Az új laboratórium célja, hogy erősítse a Facebook és néhány technológiai óriásvállalat összefogásával létrejött Internet.org projektet. A kezdeményezés célja, hogy internethozzáférést biztosítson azon hétmilliárd ember több mint 70 százalékának, aki jelenleg nem rendelkezik internettel.

"Tovább építjük ezeket a partneri kapcsolatokat, de az egész világ összekötéséhez új technológiák kidolgozására is szükség van" - hangsúlyozta Zuckerberg, aki csak néhány pontos részletet közölt a projekttel kapcsolatban és nem tért ki az időkeretekre.

Más vállalatok is próbálkoznak a Facebookéhoz hasonló missziókkal. A Google cég tavaly jelentette be, hogy rádióantennákkal felszerelt ballonokat küld a sztratoszférába a Loon nevű projekt részeként, azzal a céllal, hogy eljuttassa az internetet a világ távoli pontjaira.

Kapcsolódók

Kimaradt?