Elszabadulhat az euróárfolyam a krími válság miatt

A lejnek más valutákhoz viszonyított értékvesztése, a befektetési kedv visszaesése, áremelkedések, sőt akár a gazdasági recesszió lehetnek a szomszédban zajló fegyveres konfliktus következményei. A krími válság egész Európában energiaválsághoz is vezethet.

Bár Ukrajna nem tartozik Románia jelentős kereskedelmi partnerei közé, az oda irányuló exportunk csak mintegy 800 millió eurót tesz ki, a keleti határainktól néhány száz kilométerre kialakult háborús helyzet negatívan érinti a honi gazdaságot.

Az ukrán-orosz konfliktus elkerülhetetlenül hatással lesz nemcsak a román, hanem a teljes európai gazdaságra, véli Juhász Jácint, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudomány Karának adjunktusa. A keleti szomszédunknál fennálló labilis politikai helyzet első következménye a lej értékvesztése lesz, a Román Nemzeti Banknak ugyanis nincs akkora valutatartaléka, hogy megakadályozza az árfolyamváltozást. Némileg meglepő módon, az elmúlt napokban a lej/euró árfolyam érdemben nem változott.

„A piacok mintha egyelőre nem hinnék el, hogy háborús helyzet alakult ki Ukrajnában” – kommentálja a történteket a szakember. A lej értékvesztésének következtében a jegybanknak meg kellene emelnie az alapkamatot, aminek a levét mindazok innál meg akiknek törlesztendő hitelük van. Az orosz-ukrán konfrontáció visszavetheti a hazai befektetéseket is, a beruházók ugyanis nem szívesen jönnek egy olyan országba melynek közvetlen közelében háború, vagy legalább is háborús veszély van.

Energiaválság is lehet

A kialakult helyzet energiaválsághoz is vezethet, a jó néhány európai ország számára létfontosságú orosz gáz ugyanis Ukrajnán keresztül jut el a romániai és a nyugati fogyasztókhoz. Öröm az ürömben, hogy nyár jön, nem pedig tél, mondja Juhász Jácint, ám az esetleges gázellátási zavarok az ipart érzékenyen érintik évszaktól függetlenül, és áremelkedést okozhatnak.  2012-ben 2,4 milliárd köbméter orosz gázt importáltunk Ukrajnán keresztül, ami a hazai fogyasztás 20 százalékát teszi ki, s további 17,4 milliárd köbméter haladt át a hazai vezetékeken Bulgária és Törökország felé. 

A konfliktus esetleges elmérgesedése visszavetné az Európai Unió és Oroszország gazdasági kapcsolatait. „Ennek a következménye egy újabb gazdasági recesszió lenne. Az európai gazdaság jelenleg az élénkülés jeleit mutatja, de ez bármikor megfordulhat, márpedig ha Nyugat-Európában 1 százalékkal esik vissza a gazdaság, akkor az nálunk akár 5 százalékos recessziót is jelenthet” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Juhász Jácint, hozzátéve, hogy a konkrét hatások nagyban függnek attól, mennyire fog elhúzódni, illetve elmélyülni az ukrajnai válság.

Magyarország Romániánál lényegesen nagyobb volumenű kereskedelmet folytat Ukrajnával. Az Ukrán Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az Ukrajnába irányuló magyar kivitel értéke 1,4 milliárd euró volt, míg az import 1,55 milliárd eurót tett ki.  

 

Kimaradt?