Két erdélyi város is csatlakozott Bloomberg ötletpályázatához

Több mint 150 európai nagyváros csatlakozott Michael Bloomberg volt New York-i polgármester innovációs ötletpályázatához. A településeknek új ötletekkel kell előrukkolniuk a legkülönfélébb társadalmi-gazdasági-környezeti témákban. A 155 pályázó város által leggyakrabban megcélzott területek a munkanélküliség kezelése, az energiahatékonyság javítása és az elhízás visszaszorítása voltak. Az indulók körét április közepén húsz döntősre szűkítik, az ötmillió eurós fődíjat és további négy egymillió eurós díjat pedig ősszel ítélik oda a legjobbaknak.

A Bloomberg Philanthropies nevű alapítvány által kiírt pályázatra bármely 100 ezer főnél népesebb európai város jelentkezhetett a január 31-i határidőig. Erdélyből Kolozsvár és Nagybánya pályázott, Felvidékről Pozsony és Kassa, Vajdaságból Újvidék. Összesen 28 ország 155 városa pályázott, 71 milliós összlakossággal - derül ki a kezdeményezés honlapjáról (mayorschallenge.bloomberg.org). A Bloomberg Philanthropies tavaly hasonló versenyt rendezett az Egyesült Államokban, amelyen több mint 300 város vett részt.

Az alapítvány 2013-ban 452 millió dollárral támogatott környezetvédelmi, oktatási, egészségügyi, művészeti és kormányzási innovációs projekteket. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára január végén városi klímavédelemért felelős ENSZ-követté nevezte ki Michael Bloomberget, aki a tavalyi év végén, 12 év után állt fel New York polgármesteri székéből.

Kimaradt?