Leváltja a kormányfő a CEC Bank vezetőjét

Meneszteni készül a kormányfő a CEC Bank vezérigazgatóját. Victor Ponta csütörtökön közölte, ideiglenes pénzügyminiszteri minőségében hamarosan aláírja a Redu Ghețea leváltásáról szóló rendeletet.

A miniszterelnök elmondta, a szóban forgó rendelet tervezetét Daniel Chițoiu, a pénzügyi tárca volt vezetője már előkészítette, csak nem volt alkalma aláírni. Ponta közölte, hogy Ghețea menesztésével egy időben változik a CEC Bank igazgatótanácsának összetétele is.

A CEK Bank vezetőjének leváltását már korábban meglebegtette a kormányfő. Előzménye, hogy az államfő lánya, Ioana Băsescu tavaly szeptemberben 4,6 millió lejes kölcsönt vett fel CEC Banktól egy 290 hektáros földterület megvásárlására. A hitelszerződésből kiderült, a CEC szokatlanul rövid idő, mindössze öt munkanap elteltével hagyta jóvá a nagy összegű kölcsönt.

A CEC Bank fölött a tulajdonosi jogokat a pénzügyminisztérium gyakorolja. Radu Gheţea idő előtti leváltása nem olyan egyszerű: szerződésbontás esetén akár 2 millió euró lelépési pénz is járhat a távozó igazgatónak. Emellett a törvény szerint az új igazgató kinevezését a Román Nemzeti Banknak is jóvá kell hagynia.

Kapcsolódók

Kimaradt?