Véglegesült a külföldiek földvásárlásának szabályozása

Elfogadta Traian Băsescu államfő kifogásait és az általa javasolt kölcsönösségi elvet a képviselőház, és új formában szavazta meg kedden a külföldiek földvásárlását szabályozó törvényt.

A földtörvényt tavaly módosította a parlament, elővásárlási jogokkal nehezítve a termőföld külföldi tulajdonba kerülését, tekintettel arra, hogy január elsején lejárt a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó moratórium.

Miután Băsescu pontatlanságokra hivatkozva visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a jogszabályt, múlt kedden a szenátus ezeket kijavította és bevette a módosítások közé azt is, hogy az európai uniós polgárok és jogi személyek csak a saját országukban létező földvásárlási korlátok között vásárolhatnak termőföldet Romániában. Ezt most a képviselőház is megszavazta, és a jogszabály ismét az államfő elé kerül kihirdetésre.

A törvény elővásárlási jogot biztosít az illető terület társtulajdonosainak, bérlőinek, a szomszédos telkek tulajdonosainak, az adott településen lakó gazdáknak és az államnak.

Korlátozások a határsávban

Az átdolgozott törvényszövegbe az is bekerült, hogy az országhatár 30 kilométeres körzetében található földterületeket csak a védelmi minisztérium jóváhagyásával lehet eladni: a jogszabály korábbi változatában húsz kilométeres mélységű volt a határsáv.

Erre az előírásra és a gazdákra háruló bürokratikus többletterhekre hivatkozva az RMDSZ képviselői a tervezet ellen szavaztak, de kisebbségben maradtak. Cseke Attila Bihar megyei képviselő a vita során kifejtette: a törvény nemcsak a külföldiek telekvásárlására vonatkozik, hanem rendelkezései a román állampolgárok közötti adásvételre is érvényesek. A képviselő főleg a határsávra vonatkozó előírást kifogásolta és azt a tulajdonjog szabad gyakorlásának korlátozásaként értelmezte.

A külföldiek az országban bejegyzett cégeiken keresztül eddig is birtokolhattak termőföldet Romániában. A román sajtó szerint több mint 700 ezer hektárnyi termőföld van külföldi vállalkozások tulajdonában, ez csaknem 8 százaléka az ország több mint 9 millió hektárnyi megművelt földterületének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?